A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić Kvinti: Ne može biti veštačke uravnilovke
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić Kvinti: Ne može biti veštačke uravnilovke

13. avgust 2019. Izvor: Tanjug

Srbija će nastaviti i dalje da se rukovodi sopstvenim interesima, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić povodom saopštenja Kvinte i istakao da se ne mogu u istu ravan stavljati oni koji krše CEFTA sporazum i oni koji se brane od protivpravnog članstva dela svoje teritorije u međunarodnim organizacijama.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Đurić je rekao da u najnovijem saopštenju Kvinte za Srbiju postoji nekoliko spornih stvari, pre svega kad je reč o pozivu na nastavak dijaloga, ali i to što se jasno vidi kakav ishod žele zemlje Kvinte, kakvom će ishodu težiti i kakav će pritisak vršiti.

"Da, dijalog treba da se nastavi kada takse budu ukinute, ali je jasna tendencija da se napravi neka vrsta veštačke uravnilovke, da se na veštački način izjednači nastojanje Prištine da kroz kršenje CEFTA sporazuma uvođenjem anticivilizacijskih taksi i međunarodnih obaveza, slobode protoka ljudi i kapitala, sa ponašanjem na koje je Srbija naterana, jer sprečavanje članstva Kosova u međunarodnim institucijama izazvano agresivnim spoljnopolitičkim ponašanjem Prištine u kojem su imali podršku i zemalja koje su izdale ovo saopšenje", rekao je Đurić.

Kazao je da sa jedne strane postoji jasno kršenje Cefte, a sa druge protivpravno nastojanje Prištine da se učlani u organizacije, protivno Povelji UN.

"Isto je kad bacate pod noge međunarodno pravo i kada se zalažete da u skladu sa pravilima UN i sopstveniom ustavom i rezolucijom 1244 sprečite nekoga da mimo procesa dijaloga postigne priznanje nezavisnosti?", ironično je upitao Đurić.

On je naveo da nije Srbija ta koja je inicirala članstvo u Interpolu i Unesko i onda nastavila sa kampanjom otimanja srpske baštine.

"Ni po čemu Priština nema pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama", rekao je Đurić i ponovo da je van prava ono što Priština radi.

Zemlje Kvinte pozvale su danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Đurić je ocenio da to što države Kvinte traže od Srbije da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, a da, s druge strane, ne traže od Prištine da obustavi kandidovanje tzv. Kosova u brojnim međunarodnim organizacijama jasno pokazuje koji je željeni ishod rešavanja kosovskog pitanja tih država - prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova bez otopra.

Kaže da je Srbija primila k znanju saopštenje Kvinte, ali da će svoju unutrašnju i spoljnu politiku, kada je reč o KiM, nastaviti da vodi u skladu sa sopstvenim interesima.

S druge strane, istakao je Đurić, Srbija radi i na terenu u interesu srpskog naroda na KiM, ali i drugih, bilo da su Goranci, Romi, dodajući da će država udvostručiti sredstava za pomoć na KiM, koje je već u sklopu Investiconog plana.

Kaže da se trenutno na KiM izvodi oko 150 projekata koji se tiču izgradnje ili obnove škola, puteva, javnih institucija, pomoć privrednim subjektima, poljoprivrednicima...

"Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima, racionalan odnos između Beograda i Prištine, da se poštuju osnovne norme, međunarodna prava i da se ne krši nešto što je dogovoreno pre 13 godina", rekao je Đurić i ponovio da nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama, suprotno Rezoluciji 1244 i kada neko krši Cefta sporazum, te da tu ne može biti znaka jednakosti.

Đurić je primetio da je samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksadnar Vučić kazao kako će nastupiti teške nedelje i meseci po pitanju KiM stiglo saopštenje zemalja Kvinte.

"Naš narod ne treba da brine, jer briga države neće biti manja. Konstantan rast srpske ekonomije i srpskih institucija doprineće da njihov život bude izvesniji, a srpska dipomatska aktivnost će se nastaviti i sa onima koji nisu na istoj strani kao mi, i sa onima koji jesu. Nastavićemo jačanje pozicije Srbije kako bismo mogli da kažemo da imamo zadovoljavajuće rezultate na KiM", zaključio je Đurić.