A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Vučić: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima

08. jul 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da pitanje Kosova i Metohije moraju da reše Srbi i Albanci i da bismo verovatno već imali dogovor da su nas neki ostavili na miru.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, komentarisao izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera koji je rekao da Srbi i Albanci treba da se dogovore kako znaju, što je i on oduvek govorio.

„Da su nas ostavili na miru verovatno bismo se dogovorili. Kosovo, kao i Jugoslavija, međutim, nije samo pitanje naroda koji živi na toj teritoriji“, ukazao je on i dodao da to pitanje treba da Srbi i Albanci uzmu u svoje ruke.

Naglasio je da je jedno pitanje da li će nas EU primiti, a znaćemo, kako kaže, nešto malo više o tome tokom predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, a drugo pitanje je šta možemo da uradimo za sebe.

Negirao je da je ponuda o razgraničenju na stolu, dodajući da se ni ne govori o tome na takav način.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, „duboka država“, koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić primećuje da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rešenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši ljudi o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vreme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživeo tako, ali da bi voleo trajni mir sa Albancima.

„To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije, dobro za naše građane, ali da li je realno, to je nešto drugo“, poručio je predsednik.

Govoreći o snabdevanju Srba na severu KiM Vučić je rekao da je zadovoljan jer je dobar posao urađen za snabdevanje u narednih mesec dana.

„Lako je slikati prazne rafove. Neko mora da se postara da roba prođe i ne može po duploj ceni, jer ne bi bila konkurentna. Snalazili smo se i snašli smo se“, zaključio je on.