Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Ло Кашом: Београд ће остати посвећен дијалогу, иако у Приштини та спремност не постоји
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Ло Кашом: Београд ће остати посвећен дијалогу, иако у Приштини та спремност не постоји

01. фебруар 2022.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Италије у Републици Србији Њ.Е. Карлом Ло Кашом.

  др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника упознао са последњим догађајима у нашој јужној покрајини, са посебним нагласком на недавну ситуацију, када је Србима на Косову и Метохији било онемогућено да гласају на референдуму о промени Устава Републике Србије, што је, како је рекао, најфлагрантније кршење људских и грађанских права српског народа.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију је изразио јасна очекивања да ће међународна заједница утицати на Приштину како би се, уз подршку ОЕБС-а, као и до сада одржали српски избори, који ће омогућити Србима да гласају на простору Косова и Метохије 3. априла и на тај начин искористе своја грађанска и демократска права.

Директор Петковић се осврнуо и на јучерашње неосноване оптужбе политичких лидера из Приштине, да званични Београд "блокира дијалог" и да је "дугачка листа" споразума које Београд наводно није испунио.

У том контексту Петковић је подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обвавезе из Бриселског дијалога, док, са друге стране, Приштина скоро девет година одбија да формира Заједницу српских општина, као што одбија да спроведе договоре из области енергетике и да дозволи претрагу девет локација на KиМ, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остатци Срба, несталих у рату.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију је истакао да је Приштина додатно закомпликовала решавање питање несталих, тако што је председнику Комисије за нестала лица Владе Републике Србије забранила улазак на територију Косова и Метохије. На тај начин су, по ко зна који пут, прекршени сви споразуми о слободи кретања, што је само наставак удаљавања од дијалога и процеса нормализације односа, подвукао је Петковић.

И поред бројних неиспуњених и прекршених договора од стране Приштине, Београд ће остати посвећен дијалогу и нормализацији прилика у покрајини, иако се сваким даном потврђује, да на страни владајуће већине у Приштини та воља и спремност не постоји, закључио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић.