Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Скандалозно привођење Срба у Грачаници због поштовања Бриселског споразума и ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Скандалозно привођење Срба у Грачаници због поштовања Бриселског споразума и ЗСО

22. септембар 2021.

Kосовска полиција је привела данас у полицијску станицу тројицу Срба који су у Грачаници постављали билборд "Добро дошли у Заједницу српских општина".

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Припадници KПС скинули су потом билборд, а младиће одвели у полицијску станицу.

Они су након привођења, морали да напишу изјаве, а из полиције им је поручено да ће свакога ко лепи билборде оваквог садржаја ухапсити, јер је, како су сами полицајци рекли - "забрањено постављање таквог билборда, јер представља провокацију".

Тројица младића су затим пуштена на слободу.

Поставља се питање какво је то кривично дело залагати се за формирање Заједнице српских општина, што је обавеза коју је Приштина преузела Бриселским споразумом који је потписала још 2013. године?

По ком основу Приштина хапси људе који се само залажу са поштовање Бриселског споразума и који се залажу за формирање ЗСО, на коју српски народ на Kосову и Метохији чека пуних 3077 дана, а чије је формирање ратификовала и скупштина такозваног Kосова?

Да ли данашње поступање Kосовске полиције значи да је ЗСО постала забрањена реч на Kосову и Метохији? И хоће ли Приштина хапсити и челнике ЕУ који су такође ставили свој потпис на Бриселски споразум и гарантовали формирање ЗСО?

Без Заједнице српских општина као темеља процеса нормализације и оквира за остварење преко потребних колективних права српског народа на KиМ нема будућности дијалога.