Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Боље проблеми за столом, него инциденти на терену
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Боље проблеми за столом, него инциденти на терену

09. јул 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да Србија и даље инсистира на дијалогу са Приштином, јер сматра да је боље да се разговара за бриселским столом него да у инцидентима на терену страда српски народ.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је за ТВ Прва рекао и да се очекује наставак преговора, али да то зависи највише од представника ЕУ, као и да ће пре састанка на високом нивоу председника Александра Вучића са Аљбином Куртијем бити још једна рунда на техничком нивоу до краја лета.

"Сви у ЕУ, па и господин Мирослав Лајчек који посредује преговорима, као и сви они који су заинтерсовани за дијалог и решавање проблема на КиМ, су свесни чињенице да Приштина крши споразум чији је кључ ЗСО и да не показује жељу и политичку вољу да се реши то питање", рекао је Петковић.

Он је најавио да ће се српски тим борити снажно и аргументовано, али да је да би се ишло даље потребно да се испуни све договорено.

Петковић је подсетио да је прошло више од 3000 дана од када је потписан Бриселски споразум и исто толико Приштина крши овај договор чија је најважнија одредба формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Петковић је рекао и да је током састанка са представницима Приштине поред ЗСО, која треба да обезбеди колективна права Србима на простору Косова и Метохије наша страна инсистирала да се разговара о правосуђу, енергетици и бројним инцидентима који се десавају у јужној српској покрајини.

Петковић је навео да разговори нису били лаки, и да је то уствари било три и по сата жучне расправе у којој је српски тим инсистирао на томе да се испуни све што је договорено, а пре свега на ЗСО, као и да је покренуо питање несталих особа.

“Боље је да имамо те проблеме и о њима да разговарамо за бриселским столом него да имамо инциденте на терену”, нагласио је директор владине Канцеларије за КиМ.

Он је навео да је на дијалог српска делегација отишла спремна и да је наша презентација трајала готово два сата, а да је Приштина говорила 20 минута што показује колико су посвећени самом дијалогу.

Он је навео да је албанска делегација остала без одговора на питање зашто поред техничких питања која су такође важна нису кандидовали теме о ЗСО, енергетици и правосуђу која оптерећују, и да како се чини, по њима ово треба само да буде део оквира да Србија призна такозвано Косово, што је председник Александар Вучић поручио Куртију да се никада неће догодити.

“Ми можемо да се нађемо на пола пута, да пођеднако добијемо или изгубимо, али то да једна страна добије све а друга изгуби све је за нас потпуно неприхватљиво “, рекао је Петковић уз напомену да такав став разуме и специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Петковић је поменуо и да Приштина сваки дан говори да Београд треба да призна неке злочине, да Србија падне на колена, а да на дан дијалога усвајају резолуцију о геноциду, што представља само низ притисака.

“Они када су у питању медији итекако воле да говоре о злочинама и несталима али када треба конкретно , на чему наша страна инсистира нема никавог помака са њихове стране”, нагласио је он.

Шеф српске делегације је рекао и да је наша страна током дијалога покренула и питање интерно расељених лица, пошто се од 1999. године до данас на простор Косова и Метохије вратило мање од 2 одсто протераних Срба и да је наведен пример Драгице Гашић која је симбол српског страдања, пошто се њен повратак у Ђаковицу правно опструише истовремено са претањма по живот које је јој се упућују.

Петковић је навео и да је делегацији Приштине показао слику малог Николе Перића, дечака од 13 година који је пре неки дан брутално пребијен од стране албнских екстремиста, старијих особа, што је косовска полиција окаректрисала као вршњачку тучу, а све то је симбол страдања свих наших људи у последње време на простору КиМ.