Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: На КиМ улагали у куће, инфраструктурне пројекте...
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: На КиМ улагали у куће, инфраструктурне пројекте...

22. јун 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изнео је данас у Скупштини Србије податке о улагањима у капиталне и инфраструктурне пројекте на Косову и Метохији од маја 2019. године и додао за шта је новац одређен ребалансом буџета Србије за ову годину.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, на Петој посебној седници Скупштине Србије где извештава грађане и посланике о ситуацији на КиМ после преговора у Бриселу, казао да је у јужној покрајини улагано и у стамбене куће, зграде, али и инфратсруктурне пројекте, болнице, школе...

На КиМ је у претходном извештајном периоду од маја 2019. изграђено и капитално реконструисано 1.467 стамбених јединица, изграђено је и реконструисано 99 кућа и 566 станова у оквиру 42 зграде, а испоручена је помоћ у грађевинском материјалу за 802 домаћинства, казао је председник.

Додаје да се само 2021. године упркос пандемији корона вируса гради 17 нових зграда са становима намењеним младим брачним паровима, социјално угроженим породицама, расељеним лицима.

Приводи се крају изградња насеља Сунчана долина на локацији Мали Звечан у износу готово две милијарде динара, какао је навео Вучић додајући да је укупан износ за то насеље који је издвојен 3,5 мијлијарде динара од 2015. године.

У том насељу, председник каже, биће обезбеђени услови за живот и рад између 1.200 и 1.500 особа, за око 350, 400 породица и то кроз изгардњу објеката саобраћајне инфраструктуре, 135 стамбених објеката и пратећих јавних објеката, школа, тржница, домова културе, терена и обданишта.

Вучић подсећа да је завршен регионални водовод који повезује Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу и каже да је вредност те инвестиције 1,564 милијарди динара.

Такође, реализован је и пројекат решавања комплетне секунадарне водоводне мреже на територи општина Зубин Поток и Звечан, а у завршној фази су радови на изградни здравствено рекреативног комплекса Расјка бања у Бањској.

Вучић наводи да су у том комплексу завршени радови на отвореним базенима, велнес и спа центар, изграђен нови хотел, улица са расветом, панорамско степениште према манастиру, а у току је заврштек радова на уређењу насеља Бањска са бањом Рајска бања.

У оквиру Клиничко болничког центра Косовска Митровица изграђена је и опремљена лабораторија за ПЦР тестирање на присуство корона вируса, навео је председник и додао да су саниране и адаприране три основне школе у Лепосавићу, изграђен је ученички дом за Пољопривредну школу у Лешку.

"Посебну бригу о нашем народу изразили смо кроз резбаланс буџета којим смо опредили додатне четири милијарде динара за капиталне пројекте и једнократну финансијску помоћ за наш народ, за све припаднике нашег народа и посебно за оне који тешко живе - незапосленима, по 200 евра по глави становника што је опет већа помоћ него било где у централној Србији", казао је Вучић.

Новцем од ребалнса биће финасирана изградња дечијег обданишта у Гораждевцу у износу од 36,757 милиона динара, као и обданиште у Новом Бановцу.

Од великих пројеката, Вучић је издвојио почетак изградње Клиничко - болничког центра Приштина у Грачаници у износу од шест милиона динара, који је измештен из Приштине 1999. у Грачаницу и од тада функционише у привременом простору који је адаптиран за пружање медицинских услуга за преко 60.000 људи који гравитирају ка тој здравственој установи.

Такође, одвојена су и средства за капиталну реконструкцију Клиничко - болничко центра у Косовској Митровици, за шта је издвојено милијарду и 250 милиона динара.

Почела је и прва припремна фаза радова за зграду Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, а зграда је намењена за ректорат, природно математички факултет, економски и правни факултет.

"На ову зграду чекамо више од 20 година и уложићемо 792 милиона динара", казао је председник.

Вучић је додао и да ће бити реализован пројекат санације и превенције од поплава на територији аутономне покрајине.

Вучић: Нудили вакцине свима, нисмо делили грађане

Председник Србије Александар Вучих рекао је данас да је до сада у српским срединама на КиМ 25 500 људи вакцинисано, а више од 22 600 примило је другу дозу.

Старијих од 60 година другу дозу је примло 67 одсто грађана, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије и указао да је Србија понудила вакцине свима на КиМ, али да су приштинске власти то одбиле. "Они су делили грађане, ми нисмо", напоменуо је и дода да је зато вакцинација морала да се измести у околне општине у централној Србији.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Напоменуо је да је додатна помоћ од 3 000 динара за вакцинисане као и пакети помоћи била обезбеђена и за грађане на КиМ.

Говорећи о издвајањима Србије за КиМ, навео је и да је уложено у објекте СПЦ као и у 246 културних манифестација.

Навео је да је у те пројекте међу којима је и 37 манастира и цркава, као и народне кухиње уложено 248 милиона динара.

Вучић је прецизирао да је уложено у радове у манастиру Грачаница, од 72, 520 милиона динара, а за Високе Дечане, 19, 399 милииона динара.

Указао је да приштинске власти не признају ни своје судске одлуке када је у питању земљиште тог манастира, а сваког дана стижу претње из Пристане и других крајева, напомињући да се ту чувају корени српства.

Вучић је навео да је уложено у радове и у манастир у Брњаку, богословију Кирила и Метохије, Пећку патријаршија 31 милион динара, као и за Бањску, манастир Девич, Будисавце, Богородицу Љевишку...

Напомиње да је улагано и за безбедност деце у школама, као и у здравство наводећи нова санитеткса возила и посао за више од 90 лекара и више од 400 медициснких сестара.

Посебно је истакао помоћ за наталитет у срспким средина, 10 000 динара за свако новорођено дете. Каже да је дато 22 милиона динара за 2 249 деце.

Вучић најављује да ће влади упутити захтев да у српским срединама повећа средства за новорођену децу.

Када је у питању пољопривреда навео је да је ове године издвојено 750 милиона динара, за механизацију, сточни фонд...и да је помоћ добило 1600 пољопривредних домаћинстава.