Насловна » Актуелно » Вести » Почела прва фаза реализације пројекта изградње нове зграде Универзитета у Косовској Митровици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Почела прва фаза реализације пројекта изградње нове зграде Универзитета у Косовској Митровици

09. јун 2021.

Рашчишћавањем терена и рушењем постојећих објеката, јуче је на територији општине Kосовска Митровица почела прва фаза у реализацији пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Kосовској Митровици.

 Нова зграда Универзитета у Косовској Митровици

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Реч је о првој фази, која подразумева припрему терена за извођење радова. Након тога створиће се услови за планирану реализацију друге фазе, која подразумева изградњу самог објекта. Пројекат се финансира средствима Владе Републике Србије, преко Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Kада буде завршен, у савременом Универзитетском центру биће смештене зграде Природно-математичког факултета, Економског факултета, Правног факултета и зграда Ректората. Укупна површина објекта износиће 10.500 метара квадратних и простираће се на четири спрата са подрумом и галеријом.

Зграда ће поседовати све потребне кабинете, учионице, лабораторије, амфитеатре, библиотеке са читаоницама, ИТ центар, свечану салу, ресторан, терасу, кухињу и биће опремљена по највишим стандардима.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић каже да ће изградњом новог Универзитетског центра, Kосоваска Митровица добити нови симбол града на понос свима.

- Почетком реализације пројекта изградње нове зграде Универзитета испуњавамо још једно обећање које је нашем народу у покрајини дао председник Србије Александар Вучић. Он је крајем фебруара, на састанку у Kуршумлији, рекао да ће држава одвојити новац за изградњу овог образовног комплекса.

Ребалансом буџета одвојена су средства за прву фазу, која подразумева рушење и припрему терена, а потом крећемо и у изградњу. Ово је само још један показатељ да држава брине о свом народу на територији Kосова и Метохије, да улажемо у будућност наше деце, останак и опстанак нашег народа у покрајини – каже Петковић.