Насловна » Актуелно » Вести » Јововић: После погрома само два одсто Срба вратило се на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Јововић: После погрома само два одсто Срба вратило се на КиМ

16. март 2021. Извор: Танјуг

Током мартовског погрома на Косову и Метохији протерано је више од 4.000 Срба, а само два одсто њих се вратило у јужну покрајину, каже помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Јововић поводом годишњице насиља над српским живљем које се догодило марта 2004.године, истичући да одговорност за то што се протерани Срби нису вратили на своја огњишта не сносе само Албанци, већ и међународна заједница.

Душан Јововић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Јововић је рекао за Танјуг да је у организованим нападима у мартовском погрому пре 17 година спаљено и порушено више од 1.000 објеката и да су паљене куће, домови здравља, вртићи...

''Више од 40 цркава је минирано и паљено. Уништавали су оно што је светска културна баштина и што је чувала посебна јединица КФОР-а'', рекао је Јововић који је данас са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем боравио у Звечану.

Указао је да се после 17 година на КиМ вратило мање од два одсто Срба ''уз сву асистенцију међународне заједнице''.

''Не треба да буде срамота само оне који су палили и уништавали, већ и међународну заједницу. Поносан сам нашу владу која обнавља и улаже у оно што су други палили и уништавали и то ће се наставити'', рекао је Јововић.

Поручио је да Срби на КиМ данас имају неког ко брине о њима и улаже у њихову будућност.

Током 17, 18. и 19. марта 2004. настрадало је десеторо Срба, а рушени и паљени цркве, манастири, српске куће, јавни објекти, школе, поште, домови здравља...