Насловна » Актуелно » Вести » Вучић након сусрета: Добри разговори са Макроном!
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић након сусрета: Добри разговори са Макроном!

01. фебруар 2021. Извор: Пинк.рс

"У време пандемије корона вируса људи избегавају сусрете и гледају да запослене што мање узлажу ризику. Ово је доказ истинског пријатељства и посвећеног односа решавању проблема на Балкану" изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић и Драган Владисављевић

Фото: ТВ Пинк

Вучић је рекао да је са француским колегом разговарао у два наврата у четири ока, а највише о односима Београда и Приштине.

Сумирајући разговоре са Макроном у Паризу, рекао да су разговарали о европскуим интеграцијама Србије, која ће имати подршку Француске на том путу.

- У време пандемије корона вируса људи избегавају сусрете и гледају да запослене што мање узлажу ризику. Ово је доказ истинског пријатељства и посвећеног односа решавању проблема на Балкану - рекао је Вучић за Пинк. Показао је невероватну срдачност. Доживео сам ствари које нисам ни сањао, водио ме и у вински подрум Јелисејске палате. Водили смо разговоре у четири ока у два наврата. Највише смо говорили о питању Косова и Метохије, верујем да ћемо имати озбиљну подршку Француске на европском путу. Очекујем да ћемо отварати више поглавља ове године, по новој методологији, кроз кластере

Вучић је најважније да се Србија ослања на своју снагу, а не о на нечију помоћ.

- Немојте да учимо људе да је најважнија нечија помоћ, већ оно што ми радимо. Најважнија је снага наше привреде и политике да идемо европским путем, и радимо на проналажењу компромисних решења. Француска ће бити подршка Србији и на европском путу, верујем и у проналажењу иновативних компромисних решења за питање Косова и Метохије - рекао је Вучић. Вучић је, упитан да ли актуелна неактивност ЕУ у процесу проширења значи да смо препуштени сами себи, казао да увек верује у нас и нашу снагу, да више није тако као када смо пропадали 2008., нестајали, како је рекао, са лица земље.

- Верујем да ће, у складу са новом методологијом коју је Србија прва прихватила, бити измена по том питању. Очекујем да многа питања буду отворена пре краја године и нека сасавим нова - рекао је Вучић. Како је појаснио, сада ће се поглавља отварати по кластерима, због цега верује да можемо више поглавља у овој години да отворимо, у јуну и децембру, него претходних.

Али, доћи ће и до геополитичких промена, до неких других ствари у будућности које би нама помогле, али које данас нико и не назире. Али, не треба ја о њима први да говорим у јавности Како је додао, тема су били и билатерални и економски односи две земље.

Увек смо спремни за дијалог, али је за сваки разговор потребно двоје Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, председник Србије је рекао да је наша змеља увек спремна за разговор.

- Ми смо увек за дијалог! За сваки разговор потребно је двоје, али ја не видим другу страну - рекао је председник Србије.

Одговарајући на питање новинара у Паризу, након састанка са француским председником Емануелом Макроном, када ће бити наставак дијалога, Вучић је рекао да је кључно питање да ли ће неко у Приштини да разуме да не могу да добију оно што је у њиховој "фонтани жеља", већ да морају да разговарају.

- Кључно питање је да ли ће неко у Приштини да разуме да они нису богом дани да очекују да добију оно што је у њиховој жељотеци или фонтани жеља, већ да морате да разговарате и да постигнете компромис - рекао је Вучић.

Истиче да он за то жељу у Приштини не види, ни код оних који би требало по истраживању да победе на изборима, а то је странка Аљбина Куртија, као ни код оних са којима би били у коалицији, односно Харадинајева партија.

Сем жеље за стварањем велике Албаније, ја не видим ништа друго и не видим ништа што би могло да нас приближи озбиљном дијалогу, али наравно, ми смо увек за разговоре спремни, подржавамо позицију Мирослава Лајчака. Међутим, за сваки разговор је потребно двоје, али ја тренутно не видим другог

Упитан да ли Француска може да допринесе убрзању дијалога између Београда и Приштине, с обзиром на чињеницу да има добре односе са новом америчком администрацијом Џозефа Баједан, Вучић је констатовао да Француска у Европи има најбоље односе са новом администрацијом и да би волео да Макрон има више слободе у тој врсти политичког деловања.

- Ја верујем у значајну улогу Макрона и Француске. Они имају изборе у мају следеће године, верујем да Макрон има значајне шансе за победу. Има велике амбиције, познаје добро геополитику и за разлику од других не плаши се у проналажењу иновативних решења - рекао је Вучић.

Израел је изабрао, нисмо срећни због тога

Односе са јеврејском државом градићемо у складу са новонасталим околностима, рекао је Вучић упитан како коментарише то што су Израел и тзв. Косово потписали споразум о успостављању дипломатских односа.

"Израел је изабрао да им је Америка највазнија и то неће сјајно утицати на наше односе, нисмо срећни због тога", истакао је српски председник наводећи и да је тај потез очекиван, шест месеци после потписивања Вашингтонског споразума.

Он је, међутим, указао да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум, и како каже " нисмо хтели да подстичемо да Израел повуче такав потез, већ да то не уради".

Приметио је и да не може да се нађе ниједна муслиманска земља која би признала независно Косово.

Додао је такође да треба сачекати да се види да ли ће Приштина макар свој део Вашингтонског споразума да поштује, и хоће ли пустити у рад пругу Приштина-Мердаре, а не тражити дапруга иде преко Косовске Митровице и севера.

Како је објаснио Вучић, пошто су се Приштина сматрала пораженом у Вашингтону, сада прибегавајун трику да хоће пругу преко севера која би се повезала са Краљевом и Рашком, а да би нам, како каже, узели железницу на северу, која је важна за конекцију са Србијом.

Подсећа и да смо ми тражили и пут и пругу Приштина-Мердаре, али да Приштина за то није заинтересована.

Друго питање, наводи Вучић је језеро Газиводе и подела енргетских ресурса.

-Страховито се упирао Метју Палмер да се заврси споразум између Израела и Приштине. Сад ћемо да видимо да ли и за то да поделимо енергетске ресурсе, јер ми сада немамо ништа од језера Газиводе- указао је Вучић.

Он је указао и на то да је питање како ћемо да поделимо енергетске ресурсе у складу са Вашингтонским споразумом.

И да видимо када ћете да уђете у мини шенген, да Срби могу да уђу на Косово и Метохију са личном картом и обрнуто, али и да више не онемогућавате наш народ на централном делу, оно мало људи у Метохији, да се крећу

- Ја носим српску грб и заставу срцу, а све друге поштујем - истакао је Вучић одговрајући на критике да се позивањем људи да изађу на изборе на Косову и Метохији даје легитимитет лажној држави Косово.

Док не вакцинишемо два милиона људи нисмо близу завршетка посла

Вучић каже да му је Макрон и у билатералним разговорима, као и јавно, честитао на томе како је Србија поступила, када је реч о вакцинама и вакцинацији становништва против корона вируса.

- И у разговорима које смо имали, два пута је рекао да смо веома паметно поступали. Не знам да ли смо паметно, али знам колико смо се борили, радили и трудили с - рекао је Вучић у Паризу.

Док не вакцинишемо 1,5 - 2 милиона људи не могу да кажем да смо близу завршетка посла, а бићу задовољан тек кад будемо вакцинисали три милиона људи

Како је рекао, по питању вакцинације предстоји још много труда, тешког и напорног рада. Зар се опозиција није већ ујединила, с ким је остало да се уједине?

Вучић не брине уједињавање опозиције пошто је, каже, мислио да се опозиција већ ујединила и да не зна с ким је остало још да се уједине. Он је тако одговорио на питање да ли га брине то што опозиција најављује да ће да се уједини пред изборе. - Са ким ће сад да се уједине, са ДСС и Шешељом? Али, ови неће са њима. Са ким, ја не знам. Страшно сам забринут, нека изађу њих 50 заједно ако хоће и победиће сигурно - поручио је иронично Вучић. Додао је да народ треба да изабере и да њега сада опозиција и не интересује. -Има још годину дана и у тих годину опет ћу да вас изненадим, важнија су ми нека друга питања о привреди - нагласио је председник.

Вучић је рекао да има још годину дана до избора, оно што мене занима је што нисмо на време преговарали са Великом Британијом него морамо да извозимо са 20 одсто царине.

- Што се тиче оних који су разорили Србију, они ме не занимају, али имам питање за моје министре? Зашто нисмо завршили преговоре са Великом Британијом? - рекао је Вучић.

Како је додао, у време короне се све мења невероватном брзином и довољно је да један месец не радите добро и да падате на свом листама.

- Молим људе да крену да раде. Чекам петак да се изгубим, па ћу у петак да направим колегијум, па пустим нешто против некога у новине. Мене то не занима. Занима шта је то што Србија ради и шта можемо да урадимо за земљу - рекао је Вучић.

Макрон у Србији у септембру или октобру

Вучић је најавио да ће председник Француске доћи у Србију у септембру или октобру, што ће, каже, бити велика посета.

Имаћемо много уговора да потписујемо, уверен сам да ћемо направити велики резултат у односима између Србије и Француске, на корист грађана Србије

Добри разговори и добре вести из Француске, закључио је председник Србије, којем је ово био 11. сусрет са Емануелом Макроном. Последњи пут, Макрон је у Србији боравио у јулу 2019. године.