Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Народ спречио покушај Куртија да провоцира инцидент
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Народ спречио покушај Куртија да провоцира инцидент

31. јануар 2021.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Аљбин Курти, настојањем да направи политичку манифестацију на северу покрајине, где нити има присталице, нити је добродошао, покушао да испровоцира инцидент којим је желео да додатно порасте у очима дела албанског бирачког тела.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Тај Куртијев наум пропао је оног тренутка када му је српски народ, мирним протестом, јасно показао где му није место", изјавио је Петковић за Танјуг, реагујући на јучерашњи покушај лидера "Самоопредељења" Аљбина Куртија да посети север Косова и Метохије.

Према Петковићевим речима, Срби на северу КиМ овим чином још једном су показали да не пристају на Куртијев екстремизам и његово отворено заговарање да се део Србије припоји другој држави.

"Оваквом агресивношћу, Курти континуирано дестабилизује, не само нашу јужну покрајину, већ читав регион. Јер шта је друго него екстремизам Куртијева најновија у низу претња о референдуму за стварање Велике Албаније уз позивање на, како он то каже, Трећи балкански рат", констатовао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ изразио је захвалан Србима у Косовској Митровици на томе што су своје незадовољство изразили на цивилизован и демократски начин и што нису дали повода да се оствари Куртијев план да себе представи као хероја великоалбанске идеје.

"Косово и Метохија су дом и Срба и Албанаца, и били су и остају духовни дом читавом српском народу, и зато једини начин да мир и стабилност превладају, јесте да суд јавности јасно покаже да у политици нема места онима који би да људима пребрајају крвна зрнца и оживљавају иредентистичке пројекте из фашистичке прошлости", поручио је Петковић.

Он је позвао све учеснике у предизборној трци да се не играју са националним сентиментима, јер житељи КиМ, без обзира које су националности, не заслужују да буду таоци неодговорне политичке елите и ратних хушкача из Приштине.

"Инциденти дела албанских политичких лидера који свесно учествују у екстремистичком надметању, од Куртијевог покушаја похода на север, па све до постављања предизборних билборда са ликом Рамуша Харадинаја на улазу у село Партеш као и друга српска места, и више је него довољан разлог да и представници међународне заједнице и међународних организација на терену најхитније реагују", казао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је поручио да ће Српска листа у сарадњи са државом Србијом наставити да буде ефикасан бедем и заштита српском народу у јужној покрајини.

Та заштита је, како је упозорио, потребнија данас више него икад управо зато што се политички екстремизам меду Албанцима на КиМ поново распламсава забрињавајућом брзином.