Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Биће још већих притисака на Србију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Биће још већих притисака на Србију

09. децембар 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да очекује велике притиске на нашу земљу око Косова и Метохије, али и Републике Србије, притиске који ће бити још тежи него до сада.

 Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Ми ћемо водити своју политику и водити рачуна о својој земљи. Очекујем велике притиске и око РС И око Косова и Метохије, али ти притисци нису били мали ни раније, а биће сада још тежи", каже председник и истиче да свакако неко на тој позицији, када се кандидује, не може да очекује само лепо, већ и и безброј проблема са којима мора да се суочи.

Тако је одговорио на питање о јучерашњем хиерингу у америчком Конгресу, који је личио на повратак САД на 90-те, и где је речено да би Бајденоива администрација требало да приволи Србију да призна тзв. Косово.

Казао је да би му било лакше да им одговори да није на месту на којем је претпоставља. „Али, сада се види колико сам био у праву када сам говорио не скривајући ништа од народа, не говорећи о личним симпатијама, да познајем Бајдена боље од Трампа, а сасвим сигурно смо у лично бољим односима. Наравно да овакви ставови нису нешто сто иде на руку Србији”, оценио је он изјаве Олбрејтове, Сервера и Енгела.

Вучић је казао да Србија мора да води рачуна и зна да су то важни људи, да мора да одговара на одговоран начин.

Изразио је наду да ће нова америчка администрација сама имати нешто другачји став И политику у односу на оно што је изнето јуче у представничком дому америчког Конгреса.

„Наше је да водимо своју политику, да добро разумемо. Видели сте И изјаву посланице у Европском парламенту Виоле фон Крамон, њен предлог резолуције да од свих земаља ЕУ које то још нису урадиле тражи признање Косова. То значи суочаваћемо се са најтежим могућим притисцима. Бићемо несумњиво у најтежој ситуацији“, објаснио је он.

Рекао је да је већа штета што се у Србији многи томе радују, мислећи да је то уперено против њега, а уперено је против сваког ко би чувао И бринуо о Србији.

„Не мислим само што су они говорили. Већ и многе речи које долазе из региона, уперене против Србије, који би волели да Србија буде поново неважна, слаба, као пре 10 или 12 година, да нас врате у период када је једина наша функција била да се три пут у два дана извинимо и не добијемо ништа, понижавамо наше грађане, киднапујемо их да би их хапсили », додао је он.

Вучић је рекао да је срећан што што данас размишљамо које ћемо фабрике да отаврамо.

Указао је да ће Србија по директним страним инвестиција бити прва не само у региону, него и пропорционално по броју становника и у Европи.

Указао је да очекује отварање бројних фабрика у Зрењанину, Нишу, Инђији, Старој Пазови, Панчеву, Зајечару…

« Србија многима у региону одговара само када је слаба и понижена. Зато водимо рачуна данас да нико с правом не може у региону да се осећа угроженим од Србије, али не желимо да будемо слаби, да би они били срећни, већ да будемо партнери, да имамо најближе односе. Не желимо да дозволимо да Србија не сме да говори о својим жртвама, поштујући туђе. Не желимо да нам мењају историју, убеђују нас да су Срби били окупатори Црне Горе 1918. Нећете нас убедити да су Срби били највећи зликовци током Другог светског рата и да Јасеновац није постојао, и уз све то показаћемо највећи пијетет према жртвама других знајући да нисмо безгрешни“, нагласио је он.

Вучић је указао да нигде не могу да се прочитају табеле о стању БДП-а, јер би сви морали да напишу да је Србија број 1.

Само је једна лист у Сарајеву, како је додао, то објавио и нико више.

« То је тако јер мора свима да се каже тамо је луди диктатор Вучић, они су најгори у свему, а објавом би морали да покажу да смо ипак најуспеснсији. Ово су прецизне бројке, нема игре, нема тумачења , истакао је Вучић.

Нагласио је да неће рећи ниједну лошу реч о Олбрајт, Севреру Енгелу.

„Нека они говоре о мени лоше. Ја о њима нећу. Не зато што не могу лично да им одговорим, то могу у сваком тренутку. Наше је да чувамо наше интересе и да будемо пристојни, водимо рачуна о свему“, закључио је он.

Вучић: Крамон најострашћенија у борби за независно Косово

Известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон је најострашћенија у борби за независно Косово, каже председник Србије Александар Вучић поводом њених изјава, али и њеног нацрта извештаја о Косову.

"Реч је о резолуцији у којој се тражи од пет земаља које нису признале Косово да то учине, и да се тако изврши додатни пристиск на Србију. А, о личним нападима нећу да говорим", рекао је Вучић.

Коментаришући њену оцену да власт у Србији угрожава демократију, Вучић је рекао да и Аљбин Курти каже да у Србији нема демократије, те иронично додао "нека је у Пришини много демократије, важно да је у Беогаду нема."

Он је истакао да је Србија кренула у озбиљне реформе у области владавине права и уверен је да ће сви морати да признају резултате, јер су постављене конкретне ствари и критеријуми, које ће, напомиње, Србија у кратком року да испуни.

"Видећемо реакцију. Али, то је постало политичко средство за разне притиске", рекао је Вучић.

У том смислу, приметио да је да би, када би као председник, без сагласности владе и скупштине, потписао независност Косова, добио "Нобела" за мир и постао највећи демократа у овом делу света.

"Или да кажем да РС нема подршку Србије и да неће добити финансијску ињекцију из Србије, тек бих тада био поштован, демократа највећи на свету. Немојте да имате заблуда да политички интереси нису повезани и са тим критеријумима", рекао је Вучић.

Он је упитао и да ли је можда било више демократије 2012. године, када, каже, ни у једном медију опозиција није могла да се појави, а сада је нема.

"Нема одговора на сва питања и зато ће људи разумети зашто оволики пристици и зашто се све ово ради", рекао је Вучић.