Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са амбасадором Грчке о ситуацији на КиМ и дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са амбасадором Грчке о ситуацији на КиМ и дијалогу

12. март 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором Грчке у Србији Јоргосом Дјакофотакисом о политичкој ситуацији на Косову и Метохији и настојањима да се обнови дијалог Београда и Приштине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Београд је, како је објаснио, доследно опредељен за наставак дијалога, али је Приштина и увођењем такси на робу из централне Србије и читавим низом политичких декларација јасно поручила да не жели дијалог, што може имати опасне последице по стабилност региона.

Ђурић је нагласио да су највеће жртве такве политике Приштине Срби на Косову и Метохији, чији је положај из дана у дан све тежи, јер, осим са све већом изолацијом, суочавају се и са свакодневним претњама и порукама мржње.

Он је изразио очекивање да ће се и Европска унија, сада када је консолидовала своје административне капацитете, активније придружити напорима да се дијалог одблокира.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију захвалио је још једном Грчкој на доследној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, истичући да наше две државе у свим аспектима сарадње односе граде на традиционалном пријатељству и братским односима српског и грчког народа.

Ђурић је истакао да је жеља Србије стварање економски динамичнијег и напреднијег региона, од чега би недвосмислену корист имале све државе Југоисточне Европе, али да поједини и даље не схватају неопходност отварања тржишта и боље регионалне економске сарадње.