Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Важно да су Срби окупљени око монолитног блока Српске листе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Важно да су Срби окупљени око монолитног блока Српске листе

11. јануар 2019.

Албанци са Косова и Метохије нису сложни као што су некада били, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и истиче да за Србе није битно ко ће формирати владу, већ да су окупљени око "монолитног блока Српске листе".

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је за телевизију Пинк рекао да се не радује "што су се они међусобно закрвили", пошто се, наводи, та врста конфликта на овај или онај начин увек прелије на Србе на КиМ.

"Али то да ли ће Курти или Мурти да формира владу на крају сви су сепаратисти. Оно што је нама важно јесте да имамо Србе окупљене око једног монолитног блока који не може нико да дели", додао је он, наглашавајући да је Српска листа освојила 10 од 10 мандата резервисаних за Србе.

Ђурић каже да је чињеница да Албанци нису сложни као што су били некада и да су се страховито променили као друштво и додаје да то потврђују и бројке: 2001. године је на КиМ рођено 60.000 беба, 2014. године 32.000, а 2018. године 22.000.

Говорећи о нападу на Славка Симића, потпредседника скупштине Косова и члана Председништва СЛ, Ђурић је рекао да је то напад на виђеног Србина испред породичне куће, који је претходно био застрашиван, али и да су такви инциденти нажалост свакодневица за Србе на КиМ.

"Славко Симић је пре напада снажно говорио о томе морају да се зауставе прогони Срба и како није прихватљиво да се врше притисци на Српску листу, али чуо сам се са њим и сложили смо се да ово не сме да нас омете у ономе што је наш посао, а то је да будемо са народом на КиМ и решавамо њихове проблеме", рекао је Ђурић.

Он је подсетио и да је ових дана двогодишњица још увек неразјашњеног убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП и рекао да нас такви догађаји увек опомену колико је опасно бити српски представник и заступати српске интересе у тусловима у којима нема безбедности и одговорности за злочине. "Странци декларативно то осуде, па чак и Приштина, али никад нема епилога", нагласио је Ђурић.

Он је подсетио да је у претходном мандатном периоду изграђено 1613 стамбених једниница за Србе на КиМ, да је Призренска богословија потпуно реконструисана, као и неки манастири широм КиМ који су били потпуно спаљени, попут цркве Светих Архангела, цркве Светог Николе у Приштини и тако даље.

"У Видању код Клине где живи око стотинак српских породица изграђена је нова школа. Од 103 школе на КиМ успели смо да опремимо 75. Потпуно смо реновирали и 16 скола, седам обданишта и један факултет. Од 26 здравствених установа 22 су реновиране, нови Дом здравља изграђен је у Горждевцу, као и нова педијатријска клиника, а планирана је изградња и 4692 нових стамбених објеката за Србе на КиМ до 2025. То је све остварено у оквиру плана председника Србије Александра Вучића за помоћ КиМ, као и изградња нових путева, болница итд", рекао је Ђурић.