Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Незаобилазна улога УН у решавању односа Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Незаобилазна улога УН у решавању односа Београда и Приштине

18. септембар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са Специјалним представником Генералног секретара Уједњених нација и шефом Мисије привремене управе УН на Косову (УНМИК) Захиром Танином.

Ђурић и Танин

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић и Танин разменили су мишљења о тренутној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о предстојећем извештају УНМИК-а који се припрема за Савет безбедности УН.

Србија, према Ђурићевим речима, види као незаобилазну улогу УН у процесу решавања односа Београда и Приштине, који су по својој природи пре свега унутрашњи унутар Србије, са елементом страног мешања.

Ђурић је, такође, подсетио да се дијалог под окриљем ЕУ водио на основу мандата Генералне скупштине УН, као и да је прошло више од шест година, односно тачно 2.341 дан, од неиспуњења главне обавезе Приштине о формирању Заједнице српских општина, а да ЕУ није обезбедила спровођење овог договора, о чему је Србија више пута обавештавала Савет безбедности.

Анализирајући положај српског народа на Косову и Метохији, Ђурић је изразио очекивање да ће у том извештају бити констатовано да су људска и политичка права Срба у нашој јужној покрајини драстично уназађена након увођења антицивилизацијских такси Приштине на робу из централне Србије.

Ђурић је упозорио на чињеницу да су све учесталије међуетничке провокације и напади албанских екстремиста на припаднике српског народа, што не изазива довољно озбиљан и одлучан одговор дела међународне заједнице који има највећи утицај на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио очекивање да ће предстојећи покрајински избори, уз помоћ међународних организација и представника, протећи у колико-толико демократској атмосфери, и да ће српском народу бити гарантовано право да слободно бира своје представнике у привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Ђурић је и овом приликом захвалио Танину на личном доприносу унапређењу положаја српског народа на Косову и Метохији, као и због тога што се УНМИК доследно залаже за поштовање међународног права и оквира предвиђених резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.