Насловна » Актуелно » Вести » Отворено писмо директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића митрополиту Амфилохију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Отворено писмо директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића митрополиту Амфилохију

08. септембар 2019. Извор: Танјуг

Ваше високопреосвештенство, поштовани митрополите Амфилохије,

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Обраћам Вам се јавно као грађанин Србије, Србин и православац, а у вези са тешким речима које сте у својој, исто тако јавној, јучерашњој беседи изнели на рачун државне политике Србије на Косову и Метохији и тешких и ружних речи које сте изрекли на рачун председника Србије.

Настојећи да увек пођем од разумевања за пастирску бригу за православни народ и светиње на Косову и Метохију, и легитимно и неотуђиво право, па и Вашу обавезу, као представника митрополије која је вековима била чувар пећког трона, да о овом питању изнесете свој став, не могу да се отмем утиску да Вашим тешким речима и клетвама чините супротно од онога за шта се, како тврдите, залажете.

Рећи ћу Вам сасвим искрено, ризикујући да и сам постанем мета клетви и беса, да су Ваше речи убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које долазите.

Ви унапред и тужите и пресуђујете и говорите да знате каква би била српска политика. Издајником називате српског председника, човека са највећом политичком тежином међу Србима, не за нешто што јесте урадио, него за нешто што Ви мислите да би урадио!

Зар је могуће да себи допуштате да матицу српског народа из које треба да дође нова снага и слобода за све Србе који је данас немају цените на овај начин?

Уопште се не сећам да сте са оволико зловоље наступали у јавности у тренутку док је Црна Гора, која је такође колевка српске државности, напуштала државну заједницу са Србијом. Не сећам се ни да сте проклињали Ваше некадашње (можда и садашње?) пулене и миљенике из претходних власти када су ћутали на проглашење косовске независности, на то реаговали саопштењима, истовремено десеткујући нашу војску и економију.

Уз уважавање свега што сте учинили за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, питам се са каквим сте побудама прећутали да је држава Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркаве и манастира на Косову и Метохији.

Уверен сам, високопреосвећени, да то јако добро знате. Све и да за то нисте чули, о томе сте, да сте хтели, могли да се информишете од осталих владика и верног народа који походи обновљену Бањску, Грачаницу, Дечане, Драганац, као и десетине новијих цркава које је наша држава под руководством председника Вучића обновила.

Били бисте, дакле, у праву да сте председника Вучића назвали ктитором и заштитником наше цркве и православне вере на Косову и Метохији, уместо што га оптужујете за ствари које ни изблиза нису тачне.

Љутите се Ви колико хоћете, али није нико други него Александар Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијама, марљиво радио са својим тимом и довео до повлачења признања независности од стране 15 држава.

Размислите још једном, поштовани владико, да ли својим тешким и Ваше пастирске улоге недостојним речима, сабирате Србе или делите, да ли јачате или слабите српство и да ли се наш народ радује Вашим речима, или им се можда радују Албанци и појединци из власти у Црној Гори.

Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија?

Ако Вам је, као што кажете, и као што хоћу да верујем, Српство мило, и ако су Вам миле наше светиње на Косову и Метохији, помозите, поштовани владико, а не одмажите и не делите, јер и много мање мудри од Вас знају да се у јеку борбе за оно што нам је највредније не подмеће нога онима који се свим снагама боре за српску ствар. Немам нажалост никакве сумње да сте можда и без намере обрадовали све наше непријатеље, а растужили многе искрене и праве Србе на свим меридијанима. Нека би нам свима Господ био једини судија!