Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Унутрашњи дијалог ће допринети укупној безбедности Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Унутрашњи дијалог ће допринети укупној безбедности Србије

06. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и председник Радне групе за вођење унутрашњег дијалога Марко Ћурић оценио је да нема сумње да ће унутрашњи дијалог допринети укупној безбедности Србије, а питање Косова и Метохије је питање од које зависи безбедност целе наше земље од села у општини Гора до Хоргоша.

Фото: Канцеларија за КиМ

„Решавање косметског проблема је једно од кључних детерминанти безбедности наше земље, и зато је важно да о томе разговарају најумније српске главе, најбољи стратешки мислиоци“, нагласио је Ђурић у обраћању медијима након округлог стола "Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема" који се одржава у оквиру унутрашнег дијалога о Косову и Метохији,

Оценио је да је за Србе на КиМ веома важна порука председника Александра Вучића да Србија неће дозволити да се српском народу у јужној покрајини понављају погроми, прогони, дани као што је био 17. март и насртај на српски народ.

„Ми ћемо у 2018. удвостручити наше напоре да помажемо Србима на КиМ да осптану. Србија је и данас када већ 18 година нема пуну контролу и не врши у пуној мери власт, највећи давалац доприноса школству, здравству и многим другим аспектима. На то смо поносни и са тим ћемо наставити. Показујемо тако да је држава Србија матична држава свих који зеле да буду њен део“, нагласио је он.

Рекао је да српско национално питање треба посматрати целокупно и да сигурно положај Срба на Косову и Метохији јесте повезан са судбином Срба на читавом простору.

Најавио је да ће за пар дана бити представљен извештај са детаљима шта је Србија учинила на помоћи српском народу.

Затражио је од међународне заједнице да изврши адекватан притисак на Приштину како би спроводила њене преузете обавете, подсећајући да чекамо већ четири године на Заједницу српских општина.

„Да су посвећено вршили притсаск као што је случај када је нешто у њиховом интересу, чекање не би било тако дуго. У нашим очима то утиче на нихов прегварачки кредибилитет, ако не и капацитет“, уверен је Ђурић.

Што се правно обавезујућег споразума тиче поручио је новинарима да о томе треба да питају бироктрате у Бриселу.

„Волео бих да међу условима и захтевима, на много значајнијем месту видим формирање ЗСО“, рекао је Ђурић.

Када је реч о дијалогу са Приштином рекао је да је Србија дуже од годину дана чекала на Приштину због неоправданих околности, да никада није бежала, али да сада има озбиљне разлоге да се најпре утврде чињенице у вези злочиначког убиства почињеног 16. фебруара.

Вулин: Без решења националног питања Срба нема стабилности

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је данас да није довољно решити само косовско-метохијски проблем, већ да нема трајне стабилности и мира на Балкану без решења националног питања Срба.

Вулин је, у обраћању на округлом столу "Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема" који се одржава у оквиру унутрашнег дијалога о Косову и Метохији, истакао да решавања питања КиМ не може бити без решавања националног питања Срба на Балкану.

„Након два века упорне, жилаве борбе, некада всише, некада мање успешне, српски народ није решио своје национално питање. Грађански рат који је разбио СФРЈ оставио је српски народ подељен, развијен, у државама које није бирао, у државама које га сматрају реметилачким фактоорм", рекао је Вулин.

Тако, казао је, произилази закључак да је грађански рат на простору бивше СФРЈ имао заједничку црту сукоб и обрачун са Србима. Чак и тамо где организованих Срба није било, и где се није могло замислити да је сукоб са Србима могућ“, подвукао је миистар.

Указао је да Срби нису показали тенденцију насељавања на било чијем простору, а да неки други то јесу радили.

Вулин је нагласио да однос Србије према региону, односно суседима мора бити екивалентан њиховом односу према представнцима српске заједнице која живе на њиховој територији.

„Није могуће представљати српску заједницу као реметилачки фактор, претњом за постојање те државе, и говорити да је однос са Србијом у успону. Какав однос имате са Србима крај којих живите такав однос имате са Србијом. Србија има легитимно право да заштити припаднике свог народа. Све државе које имају привилегију да на њеним просторима зиве Срби треба да се опходе према њима са поштовањем“, подвукао је он.

Указао је да у европским интеграцијама, које су стратешки циљ Србије, не смемо бити условљавани одустајањем од решавања наицоналног питања Срба.

Два века покушавамо да решимо то питање и то се, према његовим речима, не сме препустити бриселској администрацији.

Истакавши да је то његов лични став, а да ће ВС као и увек у историји бити на старни свог народа и ослонац који се никада не измиче, Вулин је рекао да ће стабилнсот Балкана зависити од тога колико ће балкански народи бити сигурни и задовољни решењем свог националног питања.

„Бивша СФРЈ се распала јер није успелада реши нацинално питање. Сукоби на Балкану су увек сукоби нација. Онај ко на Балкану није успео да реши национално питање није успео да реши мир и стабилност на дужи период“, уверен је он додајући да у то треба уверити и велике силе.

Вулин је указао да је нова реалност да ће албански народ, након што ће Македонија, како се очекује, убрзано ући у НАТО живети у једном безбедносном простору, те ће имати политички значај у свим државама у којима живе, а тао и на однос када су у питању Срби и Србија.

„Нема суштинске разлике између Албаније, Македоније, Црне Горе и територије коју знамо као КиМ. Упрвао због тога процес стварања Велике Албаније мора бити заустављен“, подвукао је он.

Вулин је рекао да је суштинско питање, на које морамо наћи одговор како да зауставимо Велику Албанију, па се не смеју изјаве о доласку у Ниш сматрати олаким, јер ту поруку никада није осудио ниједан политички представник албанског народа ус вим државама региона.

„Зато процес заустављања ''велике Албаније'' мора да започне на постору КиМ“, нагласио је министар.

Он је рекао да трајно и сгурно разграничење између Срба и Албанаца мора да се успостави на КиМ, али и да процес разграничења не може да се оконча без да све није испуњено, договорено и завршено., а то подразумева да Бриселски споразум мора бити до краја спроведен, и формирање ЗСО и све остало.

„Србија не може себи да дозволи уступање простора, ни политичког и економског, да дозволи да се Велика Албанија ствара на њеним гранциама, а да њене границе одређују други. Ми не тражимо решње са Приштином, већ бар сада са Тираном. Албански фактор на Балкану није насумичан, расцепкан, он је јединстевн, одређен са врло јасним идејама и правцима“, рекао је он додавши да је тзв. велика Албанија суштински извор нестабилности на Балкану.

Поновио је да косметски замрзнути конфликт није једини који српски народ има.

„Сукоб са албанском нацијом није једини сукоб и једина нација са којима бисмо имали да разговарамо о положају нашег народа и будућности. Уколико косовски конфликт није добар ни за будућност Албанаца и Срба, нису ни други кзамрзнути ни најмање добри за нас и суседе на Балкану. КиМ врло често изгледа као једино битно питање у националном смислу, али није тако“, рекао је Вулин.

Одбацио је критике да ВС нема право да се укључи у унутаршњи дијалог, поручивши да је Војска један од најпоштованијих делова нашег друштва, и да има право и обавезу да каже шта мисли, сигурно више него неке невладине организације, које сматарју да је само њихово постојање довољно да могу да говоре шта мисле.

Иницијативу председника Србије Александра Вучића да се разгвара о Косову и Метохији Вулин је оценио актом полтичке и личне храбрости.

„У протекла два века нико није имао храбрости да тако дубоко уђе у суштину косметског проблема“, поручио је Вулин.

Адреса за решење сукоба Срба и Албанаца-Тирана, не Приштина

Министар одбране Србије Александар Вулин истакао је данас да је неспорно да је права адреса за решавање историјског сукоба две нације, албанске и српске, Тирана, а не Приштина, јер се у Албанији формулише политика Албанаца.

Фото: Канцеларија за КиМ

„Ми говоримо о историјском сукобу две нације, не два дела територије, или два дела те нације. Где год Тирана има претежан утицај, а има га свуда где је албанска заједница заступљена у власти и тамо је заступљен негативан однос према Србима и Србији“, казао је он, на конференцији за штампу поводом округлог стола "Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема", који се одржава у оквиру унутрашнег дијалога о Косову и Метохији.

Вулин је рекао да је реч о Великој Албанији, не само решавању косметског проблема.

„Ради се о сукоби са Великом Албанијом која врло јасно у политичком и географском смислу покушава да нацрта своје границе“; навео је он додајући да се суочавамо са идеологијом експанзионизма.

Према његовим речима договор који би се постигао био био тај да се после читавог века Велика Албанија заустави, јер је до сада само напредовала.

„За мир и будућност Балкана је битно да Велика Албанија не настави са агресивним кретањем“, уверен је он.

Критковао је, истовремено, што владају мук и тајац када Албанци изјављују да ће стићи до Ниша.

„Само јединствена и економски јака Србија је једина брана Великој Албанији“, поручио је он.

Поновио је да је тачно да се замрзнути конфликт Косова и Метохије не сме оставити деци, али и да се не смеју оставити и други нерешени проблеми српског народа на другим просторима.

Такође је поручио земљама у којима живи српска заједница да како се буду односиле према Србима такав ће бити однос са Србијом.

„Како се односите са Србима са којима животе, тако се односите са Србијом крај које живите“, нагласио је Вулин.

Оценио је да је обавеза свих у Србији да учествују у унутаршњем дијалогу, похваливши председника Алексндра Вучића за државничку и личну храброст коју је показао његовим иницирањем.

Упитан за изјаву покрајинског председника Хашима Тачиха да би „историјски споразум“ могао бити постигнут ове године, Вулин је одговорио да постоје Устав, закони и начини на које се то дешава и да не мисли да се може решавати само један део српског националног питања.

„Неопходно је да се српско национално питање решава у целини како би могли обезбедити трајан и одржив простор за живот и мир наше деце“, додао је он.

Поручио је да, када је реч о новој стратегији Европске комисије, постоји колизија у самом тексту јер ако треба да Србија постигне правно обавезујући споразум са Косовом, које се не помиње у тексту и које не виде као правну државу.

„Ништа што ћемо урадити на Косову и Метохији неће бити узроковано нашим путем ка ЕУ, већ само тиме што мислимо да је добро за српски народ, а не што ће се свидети европској бирократији“; нагласио је Вулин.