Насловна » Актуелно » Преговарачки процес» Закључци ЕУ посредника о спровођењу Споразума о енергетици из 2013. године
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Закључци посредника ЕУ о спровођењу Договора о енергетици из 2013. године

Ради извршења обавеза према "Договору о енергетици", који су двојица Премијера потписала септембра 2013. године, обе стране сагласне су са следећим:

Оснивање нове компаније за трговину

1. Косово ће дозволити ЕПС-у да оснује компанију за трговину електричном енергијом на Косову, у складу са својим недискриминаторним обавезама у оквиру Енергетске заједнице, као и са правним и регулаторним оквиром Косова.

2. ЕПС ће предати документе косовској Агенцији за регистрацију бизниса ради подношења захтева за потврду о регистрацији пословања пре краја августа 2015. године.

3. У складу са правилима и роковима који важе на Косову, ова потврда о регистрацији пословања биће одобрена у року од 7 дана.

4. Ова компанија поднеће захтев за лиценцу која обухвата увоз, извоз и транзит, и та ће јој лиценца бити одобрена.

Оснивање нове компаније за услуге снабдевања и дистрибуције

5. Косово ће дозволити ЕПС-у да оснује компанију за снабдевање на Косову, у складу са својим недискриминаторним обавезама у оквиру Енергетске заједнице, као и са правним и регулаторним оквиром Косова.

6. ЕПС ће предати документе косовској Агенцији за регистрацију бизниса ради подношења захтева за потврду о регистрацији пословања пре краја августа 2015. године.

7. У складу са правилима и роковима који важе на Косову, ова потврда о регистрацији пословања биће одобрена у року од 7 дана.

8. Назив ове компаније биће "ЕлектроСевер".

Лиценца за снабдевање

9. Ова компанија поднеће захтев Регулаторном уреду за енергетику (ЕРО) за потребну лиценцу за снабдевање потрошача, куповину и продају електричне енергије на отвореном тржишту, те увоз и извоз електричне енергије. Ова лиценца биће издата у складу са правним и регулаторним оквиром који важи на Косову.

10. Лиценца за снабдевање важиће од тренутка када КОСТТ постане члан организације ЕНТСО-Е.

11. ЕлектроСевер ће потписати споразуме са КОСТТ-ом да би могао да учествује на тржишту електричне енергије Косова и постане балансно одговорна страна.

12. ЕлектроСевер ће имати право на издавање и наплату рачуна, пошто су то уобичајене активности једне компаније за снабдевање.

13. КОСТТ, КЕДС и ЕРО ће имати приступ инфраструктури за пренос и дистрибуцију, као и подацима о потрошачима. Ти подаци биће достављени посредством ЕУ.

14. ЕлектроСевер ће отпочети разговоре са КЕДС-ом и КОСТТ-ом ради обезбеђења приступа трећој страни.

Услуге дистрибуције

15. Обе стране наставиће да, уз посредовање ЕУ, раде с циљем омогућавања ЕлектроСеверу да пружи услуге дистрибуције на основу принципа из "Договора о енергетици".

Друга питања

16. Србија и ЕМС подржаће захтев КОСТТ-а за потписивање споразума о интерконекцији са ЕНТСО-Е, укључујући и у жалбеном поступку.

17. Обе стране сагласне су да се све тачке ових Закључака спроведу независно од напретка по питању тачке 15.

Одрицање од одговорности

Косово сматра да је, у складу са Уставом и законима Косова и међународним правом, односно Резолуцијом СБУН 1244 и релевантним Уредбама УНМИК-а, имовина на територији Косова у власништву Републике Косово.

Србија сматра да је, у складу са домаћим и међународним правом, односно Резолуцијом СБУН 1244, имовина на територији Косова у власништву Србије, према посебном покрајинском уређењу и у потпуности у сагласности са Уставом Србије.