Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Боцан-Харченком о настојањима Приштине да угрози политичка и грађанска права Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Боцан-Харченком о настојањима Приштине да угрози политичка и грађанска права Срба на КиМ

07. фебруар 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Александром Боцан – Харченком, са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

   Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је упознао руског амбасадора са последњим догађајима на Косову и Метохији, нагласивши да се ради о наставку кампање притисака и репресије над српским народом, али и о отвореном настојању да се угрозе и укину сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је иразио очекивања да ће представници међународне заједнице, својим ауторитетом омогућити изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору КиМ и на тај спречити последице које би могле да угрозе све шо је до сада договорено у Бриселу.

   Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Петковић је истакао да је Београд остаје доследно опредељен за наставак дијалога, али и да очекује да се коначно заустави серија опструкције преговора и да престане да се толерише кршење постигнутих споразума и договора од стране Приштине. Он је још једном подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума, што није случај са Приштином која девет година не жели да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, што је кључни елемент досадашњег тока дијалога. Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на забрану медијима који извештавају на српском језику да обављају свој посао, али и на најновије провокације које се манифестују у намери Приштине да обнови кућу познатог нацистичког колаборационисте Џафера Деве. „Србија је доследно против Kуртијевих покушаја ревизије историје и релативизације злочина албанских фашиста у Другом светском рату", нагласио је Петковић.

На крају разговора Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у свим важним међународним форумима наставити, као и до сада, да сарађују у борби за поштовање међународног права. Београд је опредељен да у дијалогу тежи компромисном решењу, али брани и одбрани српске интересе, и у том смислу је подршка и помоћ Русије од непроценљивог значаја, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.