Насловна » Актуелно » Вести » У селу Прилепац родном месту кнеза Лазара исписани графити „УЧК“
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

У селу Прилепац родном месту кнеза Лазара исписани графити „УЧК“

05. август 2021.

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића исписани су графити „УЧК“, „Косово је Албанија“, „Адем Јашари“.

 Прилепац

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Графити су исписани на месту које води ка спомен плочи кнезу Лазару, а ово знамење су хулигани ломили већ неколико пута па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају.

Јасно је да ово спомен место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места.

Поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска су тековина и предуслов толеранцији и мирном суживоту.

Број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију су се интензивирали ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о истима обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу.

Неопходно је да све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

Случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини ухапсе и адекватно санкционишу, јер политиком некажњавања дају ветар у леђа свим екстремистима да сеју расну и верску мржњу.