Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Бацић нападнут само зато што је Србин
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Бацић нападнут само зато што је Србин

13. јул 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је у селу Долац јуче нападнут 67.годишњи Ранко Бацић, који је дошао да обиђе своје имање, и да га је напала група Албанаца само зато што је Србин.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“У Пећкој болници је, задобио је повреде и то вам све говори у каквим условима данас живе Срби на КиМ, поготово овде у Метохији, Клини, Истоку”, изјавио је Петковић који борави у дводневној посети Косову и Метохији.

“Навео је да случај Драгице Гашић и Бацића показује да не постоји политичка воља у Приштини да се Срби врате и да живе на својим имањима која су, како каже, већим делом узурпирана.

“ "Због тога још једном апелујемо, пре свега, на међународну заједницу и оне који су дужни да осигурају безбедност за наш народ на КиМ, да се боље позабаве својим послом, да појачају патроле у српским срединама и тамо где све Срби живе, и да на тај начин пробамо да спречимо инциденте који су усмерени према Србима“, навео је Петковић.

“ Од почетка године, како додаје, забележено је више од 73 инцидента, што значи да је у првих шест месеци регистрован исти број инцидената колико их је било током читаве прошле године.

“"То говори да су ти инциденти резултат агресивне реторике која долази из Приштине и уколико не кренемо да поштујемо једни друге и не станемо са тим тешким речима, ми ћемо и даље имати инциденте и нападе“, указао је Петковић.

“ Уместо тога, како је рекао, треба да се окренемо дијалогу.

“"У Бриселу сам пре пар дана целом албанском тиму рекао да ми морамо да разговарамо једни са другима. У том тренутку Бесљими ми је рекао: “Ја тебе не желим да слушам“, а ја сам му одговорио: „Ја тебе желим да слушам, јер ми морамо да разговарамо“, рекао је Петковић, додајући да не морамо да се волимо, али морамо да се поштујемо, јер живимо једни поред других.

“Он је казао да, ако желимо да градимо нормализацију односа, да то морамо да чинимо на начин тако што ћемо да поштујемо једни друге, а “не тако што ћемо да протерујемо Драгицу Гашић, пребијамо Ранка, и да свим тим инцидентима застрашујемо народ који живи у српским срединама“.

“То, како је закључио, није начин како се гради поверење на КиМ, а управо помирење је, напомиње, неопходно да бисмо могли да кренемо даље, у правцу нормализације односа.