Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Поруке упућене Драгици представљају застрашивање интерно расељених да се не врате на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Поруке упућене Драгици представљају застрашивање интерно расељених да се не врате на КиМ

13. јул 2021. Извор: РТГ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са једином српском повратницом у Ђаковицу Драгицом Гашић, којој је уручио новчану помоћ и обећао да ће држава помоћи и у стварању бољих безбедносних услова за њен живот у том граду.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Ја сам данас овде у Клини разговарао са нашом хероином Драгицом Гашић, првом Српкињом повратницом у Ђаковицу.Од тренутка када смо се срели ова жена пролази кроз Голготу, нову српску Голготу и она је симбол страдања српског народа овде на Косову и Метохији. Ја сам случај госпође Драгице недавно изнео и у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине, где сам јасно ставио до знања да госпођа Гашић жели да остане у Ђаковицу зато се и вратила у свој стан, свој град где је родила двоје деце. Ако желимо уопште нормализацију односа мора пре свега да се поштују основна људска права, а то да се Драгици забрањује да живи у Ђаковици, да купује у локалном маркету храну, да јој каменују стан, да је дочекују са различитим претећим сликама и порукама то је нешто што је апсолутно недопустиво“, истакао је Петковић након разговора са Драгицом Гашић. Он је додао да ако неко мисли да се на тај начин може обавити повратак нашег народа на Косово и Метохију, грдно се вара.

„Поруке које се шаљу, као у случају Драгице Гашић, јесу поруке застрашивања интерно расељених да се не би вратили на своја вековна огњишта и то је важно сви да знамо. Између осталог, ја сам са Драгицом Гашић разговарао шта још конкретно можемо да јој помогнемо, шта може да помогне држава Србија, а пренео сам јој и поздраве председника Вучића“, истакао је Петковић и нагласио да је донета одлука да се Драгици помогне и у финансијском смислу како би могла додатно да опреми свој стан.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију уручио је Драгици новчану помоћ и обећао да ће јој држава помоћи и у безбедносном смислу, јер је то у овом тренутку најважније.

Драгица је изразила захвалност директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и поручила да је полиција стално испред њених врата.

„Сада је полиција испред мојих врата и дању и ноћу и чувају ме. Последњих пет дана нисам имала никакве нападе ни од стране комшија Албанаца, а како ће бити даље не знам. Ја ћу и даље остати у овом стану, о томе да одем и не размишљам, већ имам жељу да се сви ђаковчани врате, да ми праве друштво и да се дружимо, као некада“, казала је уплакана Драгица.

Вуксан Гојковић, повратник у Видању, који свесрдно помаже Драгици , а коме су два пута до сада избушене гуме јер помаже српској повратници, истакао је да он ради оно што би и свако други урадио. После свега, наглашава да се не плаши и да ће наставити да јој помаже иако очекује још проблема због тога. Он је захвалио директору Канцеларије за КиМ и Драгици што признају и прихватају његову помоћ.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је нагласио да ће Драгици константно бити достављана храна, а да ће Канцеларија за КиМ помоћи и Вуксану. Он је истакао да ће поред њих, помоћи и свим Србима у Метохији јер је, како је истакао, важно да се осигурна опстанак нашег народа.