Насловна » Актуелно » Вести » Порфирије и Јоаникије: Косовски завет темељ српског народа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Порфирије и Јоаникије: Косовски завет темељ српског народа

28. јун 2021. Извор: Танјуг

Патријарх Српске православне цркве Порфирије и митрополит црногорско - приморски Јоаникије поручили су данас на Газиместану да је косовски завет темељ слободе и стварања српског народа, а да је свака посета Косову и Метохији повратак очевини.

Порфирије и Јоаникијe

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Патријарх и митрополит су данас обележили Видовдан на Косову и Метохији, а прослава националног празника почела је литургијом у манастиру Грачаница коју је служио патријарх Порфирије уз саслужење митроплолита Јоаникија, владике Теодосија и још неколико архиепископа.

Након литургије у манастиру, патријарх и архијереји служили су опело страдалима у Косовском боју 1389. године на Газиместану, а непосредно пре почетка опела, патријарх је обраћајући се окупљенима код Споменика Косовским јунацима поручио да уколико српски народ изгуби свој корен и свој духовни идентитет, онда ће изгубити све.

"У том случају можемо бити једна безоблична маса од које се може правити готово све", казао је патријарх.

Указао је и да је војска цара Лазара у бој са Османским царством била због одбране идентитета.

"То је новозаветна битка, за нас је косовски завет нови завет или косовски подвиг, подвиг преображавања и узрастања у Христу, у сваком добру и врлини, зато је данас важан Видовдан као празник, али је важно поимање тог завета на Лазарев, Христовски начин", навео је патријарх.

Нагласио је да косовски завет није имао за циљ да било кога елиминише и избрише, него напротив, да управо утемељи те јеванђељске вредности које се могу све скупити у две координате - љубав према Богу свим својим бићем и љубав према другим људима ко год да су они, као према самоме себи.

"А ако није тако, онда је то знак да треба још да растемо у Христу", нагласио је патријарх.

Према његовим речима, аутентични и прави Срби неће имати проблем са било ким.

Једна од порука патријарха Порфирија била је и да сваки пут када Срби долазе на Косово и Метохију дубински знају и осећају да су се вратили у свој дом.

"Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово дом", рекао је патријарх.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је косовска жртва уграђена у темеље српске историје, као и да је остала главна тема српске новозаветне мисли, књижевности и уметности.

Како је додао, из тог разлога косовски завет представља темељ слободе и стварања српског народа.

"Косовска жртва је и дан данас извор нашега надахнућа, извор воде живе, духа светога, јер нас Господ милује због светога кнеза Лазара и косовских јунака и свих оних који су њиховим путем ишли и животе своје полагали и главе давали за веру и за своју отаџбину", казао је митрополит у својој беседи.

"Свако ко је сабран у заједници и у сећању изнова обнавља косовски завет. Зато је хришћанска мисија да шири љубав и заједништво", поручио је митрополит.

Указао је на то да прво не би требало да се делимо у своијим кућама, већ да је потребно да се миримо и превазилазимо неспоразуме.

"Потребно је да се објединимо, нађемо снаге да идемо даље јер је наша снага у јединству, а не у свађама и у раздору", нагласио је митрополит.

Како је навео, српски народ ма где ишао и где год се налазио, када дође на Косово и Метохију, осећа да је свој на своме рођеном огњишту.

"То није осећање ни мржње, ни пакости, нити освете, нити било чега другога, него осећање љубави и племенитости", навео је митрополит Јоаникије.