Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са амбасадорком Румуније о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са амбасадорком Румуније о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином

01. јун 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Румуније у Републици Србији Силвиом Давидоју, са којом је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је похвалио искрено пријатељство две државе, као и румунског и српског народа, које ћемо, како је рекао, „обострано наставити да негујемо и у будућности“.

Директор Канцеларије за КиМ је, такође, захвалио амбасадорки Румуније на доследној подршци њене државе територијалном интегритету и суверенитету Србије и решености да не призна једнострано проглашену независност Kосова и Метохије.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, Петковић је истакао да ће, и поред спремности Приштине на сваку врсту опструкције, Београд наставити да инсистира на разговору, као једином средству за мирно решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити да у свакој прилици захтева имплементацију свих до сада постигнутих договора, пре свега успостављање Заједнице српских општина. Београд је, према речима директора Kанцеларије за KиМ, испунио све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина осам година не жели да испуни обавезе везане за успостављање ЗСО, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

Петковић је, на крају, указао на реалну опасност одсуства дијалога, која се манифестује све учесталијим физичким нападима на Србе, њихову имовину и храмове Српске православне цркве, нагласивши да се овде не ради о изолованим инцидентима, већ о серији етнички мотивисаних напада.