Насловна » Актуелно » Вести » Петковић упознао амбасадора Кипра са током дијалога и ситуацијом на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић упознао амбасадора Кипра са током дијалога и ситуацијом на КиМ

14. април 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кипар у Републици Србији Димитриосом Тефилактуом, кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и досадашњим током Бриселских договора. Том приликом Петковић је подсетио да Приштина скоро осам година не жели у дело да спроведе кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што се неповољно одражава на процес нормализације односа.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника упознао и са тешким положајем српског народа у нашој јужној покрајини, указавши на готово свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, здравстевене установе и светиње, посебно указавши на манастир Високи Дечани, који се налази на листи најугроженијих културних споменика Европе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је, такође, указао на све агресивнију, антисрпску реторику која долази из Приштине, на најаву увођења такозваних реципрочних мера Приштине према Београду, све учесталије позиве на уједињење са Албанијом, што све заједно представља реалну претњу за наставак дијалога.

„Београд ће, поред свега, наставити да инсистира на дијалогу, јер је то једино средство за мирно решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити у свакој прилици да захтева имплементацију свих до сада постигнутих договора“, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Директор Петковић и амбасадор Тефилакту разговарали су и о спровођењу вакцинације против корона вируса и при томе су се сложили да је Србија у самом врху земаља по броју људи који су се вакцинисали.

Петковић је на крају кипарском амбасадору захвалио на доследној подршци Владе Kипра територијалном интегритету Србије и чињеници да та држава принципијелно одбија да призна једнострано проглашену независност Kосова и изразио очекивање да ће традиционално пријатељски односи две државе и наша два народа, наставити да се унапређују и у наредном периоду.