Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Опасна најава изградње базе КБС на северу КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Опасна најава изградње базе КБС на северу КиМ

29. март 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метојију Петар Петковић оценио је данас да је најава изградње највеће базе Косовских безбедносних снага на северу покрајине једнако опасна као и она када је формирана такозвана Војска Косова.

др Петар Петковић

Фото: Танјуг

"Поруку смо разумели, јасан нам је наум и циљ изградње те базе и само молимо да не прете Србима, јер је ово 2021. година. Србија ће штитити и штити свој народ, никоме не прети, она је за мир, за дијалог, а онај ко то чини нека води рачуна шта ради, јер угрожава мир и стабилност на западном Балкану", рекао је Петковић за Танјуг.

Он је изразио жаљење што Приштина, у тренутку када се суочава са бројним економским изазовима и проблемима, нема за лекова, респираторе, ни за тестове за корона вирус, ни вакцине, а новац има само када је потребно да се Србима упути претња.

"Очигледно је да паре за изградњу војне базе има, да новца има увек када је потребно да се изврши притисак и да се упуту нова претња Србима", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ навео је да је суштина да држава Србија неће допустити да било ко прети српском народу на Косову и Метохији.

Нећемо то допустити, јер је 2021. година и знаћемо и умети да заштитимо наш народ на КиМ, нагласио је Петковић.

"Та база је очигледна провокација која има за циљ остварење старог сна приштинских политичара, а то је да интегришу северни део Косова и Метохије, да га отму и да упадну тамо као што су више пута покушавали", навео је Петковић.

Према његовим речима, то потврђује чињеница да је одлука о давању земљишта у закуп за изградњу те базе одлука скупштине општине Јужне Митровице.

Имајући у виду и 2018. годину, када је та иста скупштина донела одлуку о анексији северног дела Косовске Митровице, јасно је који је наум и циљ изграђње те базе, рекао је Петковић, после састанка са министром Миланом Кркобабићем, чија је тема била помоћ српским селима на КиМ.