Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Све што желе од нас је да прихватимо независност Косовa
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Све што желе од нас је да прихватимо независност Косовa

06. март 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се Србија налази у веома тешкој ситуацији везано за Косово и Метохију и додао да све што желе на западу од нас стаје у једну реченицу - признање независности.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, након седнице Националног савета безбедности, истакао да очекује наставак дијалога почетком маја, за шта ће Београд бити спреман.

"Србија се налази, не желим да кажем у безизлазној позицији, јер то никада није случај, али се налази у веома тешкој ситуацији. Свим грађанима бих поручио да се од Србије очекује, на целој западној хемисфери, да буде та која ће да прихвати независност Косова и да је то суштина целог процеса. Све што желе од нас стаје у једну реченицу, све остало је успутно. Није се много променило, осим што ће та жеља бити израженија и још драстичнија него раније, очекује он.

Вучић је нагласио да ће Србија штитити своје државне и националне интересе, чуваће све што можемо и оно што нисмо до сада успели својом неодговорном политиком претходних деценијама да изгубимо.

Пренео је да је на седници било говора и о позицији нашег народа на КиМ и размотрено је како да им се помогне.

Догодило нам се да су албанске власти желеле да направе дубљи уплив и раздор унутар српског становништва. Малим делом, али нешто су успели да направе куповином људских душа јужно од Ибра, а на северу ништа. На југу због недаћа, тешког окружења, и што имамо много већи број незапослених донели смо одређене мере којима ћемо побољшавати економско-социјални положај, да пружимо људима наду у оквиру српских институција, од Ранилуга, преко Ссилова, Пасјана, Клокота, Доње Будриге, Грачанице и Сстрпца, као два наша највећа места у централном Косову, те и енклавама од Бање до Гораждевца и Велике Хоче, објаснио је он.

На северу, додаје, је ситуација значајно другачија и одатле проистиче нервоза појединих албанских представника, који би желели да Србија мора да призна независност у границама какве се њима свиђају, а да о свему другом може да се разговара.

Ми ћемо инсистирати гласније и јасније него до сада на спровођењу Бриселског споразума, у потпуности, односно стварање Заједнице српских општина, онако како је предвиђено тим документом у првих шест тачака, и имплементационим споразумом из 2015.. То ћемо да чекамо, поручио је он.

Вучић је казао да се с тим у вези позивамо на речи европских представника, а тако И специјалног изасланика Мирослава Лајчака, који је недавно био у Београду, да то што је договорено мора бити испуњено.

Надам се да неће помислити неки да може да се догоди да то не буде испуњено и очекују од Србије да прихвати оно што не може, закључио је он.