Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Шанса да изградимо трајно добре и блиске односе са САД
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Шанса да изградимо трајно добре и блиске односе са САД

22. септембар 2020. Извор: Танјуг

За Србију је веома важно што је амерички специјални изасланик Ричард Гренел врло брзо после потписивања споразума у Вашингтону дошао у Београд и Приштину, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао да председник САД Доналд Трамп преко Гренела креће у муњевито спровођење договора из Беле куће.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је оценио да је за Србију изузетно значајна изградња односа са САД кроз јачање економске сарадње и да то ствара шансе да у будућности изградимо трајно добре и блиске односе са САД.

''То је нешто што би остало у наслеђе будућим генерацијама, да Србија коначно уз наше традиционалне пријатеље са Истока и из региона има још један стуб на коме почива наша стабилност и државност'', рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Нагласио је да је Србија у Вашингтону постигла неколико важних ствари истичући, пре свега, да је председник Србије Александар Вучић успео да скине са дневног реда причу о међусобном признању Косова и Србије.

Такође, сматра важним и то што је Приштина, уз притисак председника Трампа, укључена у иницијативу ''мини-шенген'' што, како каже, гарантује да више неће моћи да уводе таксе од 100 одсто.

Додаје да је један од резултата споразума и забрана од годину дана да се Приштина учлањује у међународне органзације као што су Интерпол, Унеско, као и помињање манастира и цркава Српксе православне цркве и обавеза Приштине да спроводи законе и судске пресуде који штите наше светиње.

''Председник Вучић је издејствовао да Приштина пред Трампом потпише обавезу да ће да поштује законе и судске пресуде које се понајвише односе на манастир Високи Дечани'', навео је Ђурић.

Важан резултат постигнут у Вашингтону је и отварање канцеларије америчке корпорације ДФЦ, тешке око 60 милиона долара која, истиче Ђурић, отвара врата америчким инвеститорима.

''До сада смо имали инвестције из Немачке, Италије, Русије, Кине... додатно ћемо економски ојачати као земља ако будемо имали велике америчке инвестиције, да не говоримо о томе да Американци штите стабилност простора на којем инвестирају'', рекао је Ђурић.

Подсећа и на билатерални сусрет председника Вучића и Трампа и истиче да је за Србију то била изузетна прилика, нарочито у околностима када приштинска делегација није имала такав састанак.

''Сада смо много ближи него раније посети америчког председника Србији, за наше међусобне односе било би изузетно важно да наставимо да радимо на томе.Коначно се на делу види српски лоби, нема више само албанаског лобија, а да Србија ћути, сада је и наша земља активна'', истакао је Ђурић.

Он је додао да је предсеник Вучић имао бројне сусрете са светским државнцима као што су председник Кине Си Ђинпинг, руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и да је успео да изгради међународни кредибилитет представника државе која, како каже, спроводи оно што се договори и поуздан је и стабилан партнер.

Додаје да је Вучић је на челу државе која је у претходних осам година успела да направи изавнредне економске резултате.

''И председник Трамп нам је одао признање за резултате које имамо у веме короне, пре свега када је реч о незапослености. Подсетићу да Србији нико 2012.године није давао више од шест месеци до банкрота, морали смо да позајмљујемо новац да исплаћујемо плате и пензије после (Драгана) Ђиласа, (Вука) Јеремића и осталих који умањују значај постигнутих споразума'', закључио је Ђурић.