Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Са Србијом се не разговара језиком уцена
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Са Србијом се не разговара језиком уцена

30. јул 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас у Бриселу да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума.

Марко Ђурић и Драган Владисављевић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је, новинарима након данашње рунде преговора, пренео да је приштинска страна покушала да уручи српској делегацији „неки папир" о наводном кршењу ЦЕФТА споразума.

„Нисмо желели да га прихватимо, јер смо дошли да разговарамо, а не да се свађамо око нечег што је прошлост. Свакако бисмо имали више материјала за штету која је направљена", казао је он.

Он је рекао да су разговори били тешки, а на моменте је било и жустрих расправа. Тицали су се питања расељених и прогнаних и економије.

"Трудили смо се да направимо конструктивну атмосферу у условима који нису ни лаки ни једноставни", рекао је Ђурић.

Додао је да је српска делегација била веома добро припремљена, да је имала експерте који су аргументима заштитили наше интересе.

"У сваком тренутку смо ститили интересе и достојанство Србије. И пре доласка у Брисел, а и када смо дошли, послали смо јасну поруку и другој сртрани и међународним посредницима, и то је политика председника Вучића са којом нас је овластио и он и влада, да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума", рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Језиком ултиматума са Србијом не разговарају ни представници међународне заједнице, а потрудили смо се да не разговара ни Приштина, нагласио је.

"Сматрам да смо обавили добар посао, чека нас још доста посла, а увек сам за то да макар и најтежи разговори отварају хипотетичку могућност да се проблеми решавају на миран начин", рекао је он.

И није, како је додао, важно што ће због тога увек бити оних који ће да стављају етикете, оптужују оне који се труде да нешто реше и ураде.

"Данас за овим преговарачким столом седи Србија са неупоредиво више самоупоуздања захваљујући чињеници да је тим на челу са председником Вучићем успео да економски консолидује, оснажи Србију", рекао је он и додао да Србија сада има много већи кредбилитет у међународној заједници.

Он је нагласио да је ово био дан веома тешких разговора у којима је српска страна демонстрирала озбиљну и одговорну посвећеност заштити државних и националних интереса, а истовремено је показала озбиљну и одговрну посвећеност решавању питања путем дијалога.

Ђурић је додао да се разговарало о томе да се крајем августа наставе ови технички разговори.

Ђурић: Разговори о нормализацији живота, не о независности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је на данашњем састанку захтевао да Приштина престане да износи неистине о садржини разговора у Бриселу, али и од представника ЕУ да буду јаснији и транспарентнији о томе о чему се разговара.

"Врло јасне и снажне поруке смо послали. Нема ултиматума. Онај ко то покуша добиће јасну поруку шефа српске државе, српске владе и српског народа. Овде се не воде и неће се водити разговори о независности већ о нормализацији живота", рекао је Ђурић.

Он је то рекао новинарима у Бриселу након данашње нове рунде преговора на експертском нивоу и додао да је било доста лажи о садржини разговора.

Како је казао, он је и Скендеру Хисенију директно у лице рекао да је уморан да слуша лажи Приштине о томе како се преговара и разговара о независности Косова и о свеобухватним споразумима који ће резултирати ониме што они сањају.

"Неће резултирати тиме, али може да резултира нормалиацијом односа, нормалном трговимом, школовањем, циркулацијом саобраћаја, привредним пословањем, економским растом за обе стране. Ако сте за тако нешто, Србија је за тако нешто увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да јавност мора да зна о детаљима и темама о којима се разговара а не да само слуша то из уста политичара из Приштине који покушавају да због домаћих политичких разговора "продају причу" која подрива саме темеље разговора.

На питање новинара да ли је неко на сто ставио предлог коначног решења Косова Ђурић је одговорио: "Да је неко тако нешто покушао наша делегација је имала веома јасне инструкције председника Вучића и да је до тога дошло ми бисмо се понашали у складу са таквим инструкцијама и много раније бисмо били на авиону за Београд".

Пошто до тога није дошло, како је навео, водили смо тежак разговор о расељенима и економској сарадњи, нисмо прихватили наметање Србији кривице за тобожње кршење Цефта споразума.

Договор је да се настави разговор, не о измишљеним темама поготово не о независности Косова, већ о темама које могу да значе за обе стране, додао је Ђурић.

Поновио је да Приштина и Београд полазе од дијаметрално супртоних становишта када је реч о статусу Косова, а да технички разговори служе да се олакша живот људима.

"Боље да се ми овде свађамо него да то ради комшија са комшијом на терену на КиМ. Ово је свих ових година била борба за очување стабилности и мира и зато не жалим труд свих ових осам година колико сам учествовао, а не жалим труд ни данас", рекао је Ђурић.