Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Пред Србијом тешка времена
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Пред Србијом тешка времена

18. јун 2020. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић каже да су пред Србијом тешка времена, можда најтежа од приштинског проглашења независности Косова.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим рекао да грађани Србије морају бити уједињени, јер само тако могу да заштите своје интересе.

" Када кажем тешка, можда најтежа у последњих 12 година од самопроглашења независности.Важно да добро разумемо своју позицију, да будемо спремни за разговор и компромис, али довољно снажни да одбацимо ултиматум и уцене", рекао је Вучић.

Како је рекао, са Лавровим је договорено да се на дневном нивоу обављају консултације и да уколико на било који начин дође до решења косовског питања за то ће бити потребна и сагласност Русије.

"Не желимо да сви буду консултовани, питани, а да Русију нико ништа не пита. Русија је увек подржавала Србију, у складу са одлукама Генералне скупштине УН да се дијалог води под окриљем ЕУ. Србија је спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али ће умети да заштити своје виталне националне и државне интересе, без обзира на цену и тежину која ће Србија морати да плати", рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће приликом предстојеће посете Москви додатно разменити оцене, искуства, сазнања са Владимиром Путином о догађајима и односима на међународној арени.

"Очекују ме разговори и са највишим европским званичницима наредних четири или пет дана. Наша делегација ће, иако смо у проблему јер је влада у техничком мандату, ићи у Вашингтон", рекао је председник.

"Не",ако Лајчак понуди Србији ЕУ,а Косову признање и УН

Одговор на евентуалну понуду да признамо Косово и да Косово уђе у УН, а ми заузврат да не добијемо ништа, осим чланства у ЕУ, наш одговор биће ''не'', рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је подсетио да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак долази у Београд 22. јуна, да ће са Путином разговарати 23. јуна, а са другим европским лидерима 23. и 24. јуна.

Увек смо прихватали разговоре под покровилтељством ЕУ, између осталог и зато што руска страна никад није имала ништа против европског покровитељства за наше разговоре, јер је та одлука донета у Генералној скупштини УН, рекао је Вучић, али и истакао да на неке понуде ЕУ Србија има јасан одговор.

"Ако мислите да је могуће да ми кажемо да признајемо Косово и да Косово уђе у УН, а да ми не добијемо ништа, да нам неко каже ''бићете чланови ЕУ'', јасно је какав је наш одговор, а ако је потребно да будем недвосмислен, наш одговор ће бити ''не''", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање, упућено и Сергеју Лаврову и њему, да ли ће, уколико евентуално дође до тога да Србији неко гарантује чланство у ЕУ уз финансијски пакет помоћи како би се потписао споразум са Приштином, то Русија подржати.

Вучић је додао да није разумео какве би то везе имало са Русијом.

Истакао је да Русија подржава позицију Србије и да је веома коректна.

"То је за нас било веома важно и зато смо увек прихватали разговоре под покровилтељством ЕУ", рекао је Вучић.

"А да ли ће бити нелака ситуација за нас, свакако ће бити тако. Али, како су наши кроз историју говорили, сваког Видовдана увек се све покаже. Како год тешко да буде и шта год тешко да дође , људи ће све моћи да виде и да разазнају, а и ми ћемо морати да пружимо јасне одговоре", закључио је Вучић.

Министар спољних послова Русије рекао је данас да ће Русија подржати договор Београда и Приштине и изнео уверење да ће се Београд у преговорима руководити искључиво националним интересима своје државе и народа.

На питање о могућој "понуди" ЕУ одговорио је да су адреса за то питање српски народ и руководство.

"Став председника Вучића и његове екипе ми знамо, Београд ће се у преговорима руководити искључиво националним интересима своје државе и свог народа", уверен је Лавров.