Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Иза мере реципроцитета колосално незакоње
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Иза мере реципроцитета колосално незакоње

01. јун 2020. Извор: Танјуг

Иза одлуке приштинске Владе да роба из централне Србије без ознаке "Република Косово" не може да уђе на територију Косова и Метохије стоји чињеница да је у нашој јужној покрајини на делу колосално незакоње, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Меохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Како је рекао за Прва тв, управо је због таквог незакоња у име Владе Србије тражио да међународна заједница уведе казнене мере и санкционише потезе који су кршење не само ЦЕФТА споразума, брислеских споразума, него и, како каже, елементарних базичних људских вредности.

"Како можете у Европи 21. века да постављате рампе за камионе који превозе млеко, дневну штампу, основне потрепштине?", упитао је Ђурић.

Поручио је Србима на КиМ да не брину и додао да ова мера не може да потраје.

"Ово ће брзо да падне, а ми ћемо тада, као што смо и за време епидемије корона, обезбедити нормално снабдевање за наш народ", казао је.

Директор владине Канцеларије истиче да та мера угрожава егзистенцију и Срба и Албанаца а, како наводи, то довољно илуструје висина цена док су на снази биле таксе од 100 одсто, када је за основне намирнице у албанским срединама цена скочила чак и до 30 одсто.

"Добро знамо како људи тешко живе, а када цена хлеба скочи за 30 одсто, то је онда атак на егзистенцију, без обзира да ли је неко Албанац, Србин или било шта друго", навео је.

Како каже, истог тренутка када је донета мера реципроцитета, Београд се обратио ЕУ која је формални посредник у односима Београда и Приштине по питању споразума који су до сада постизани.

Захтевао је од европских званичника да примене казнене механизме које има на располагању везане и за Споразум о стабилизацији и придруживању и везано за Цефту.

Наводи да је званичнике у ЕУ председник Србије Александар Вучић упозоравао да ако не примене оштрије мере према Приштини да ће сами зауставити дијалог у којем кажу да желе да буду посредници.

"Пошто су били благи према Приштини, Приштина је наставила да дивља и ево данас имамо резултате тога", наводи директор владине Канцеларије.

Ђурић каже да без обзира да ли је ову меру увео Аљбин Курти због унутрашњо политичких разлога, као и у односу на то да ли ће пасти за недељу дана, реакције мора бити и овакво понашање не сме се толереисати.

Коментаришући формирање нове Владе у Приштини, Ђурић каже да оно што је за Србе на КиМ важно јесте да после много година постоји јединство, што показује и то да данас Српска листа има 10 од 10 гарантованих позиција за Србе на КиМ.

"То значи да ће СЛ бити први пут у суштинском смислу језичак на ваги од којег зависи већина. Српска листа то неће користити против било кога, већ искључиво да заштити интересе Срба на КиМ, да обезбеди основну егзистенцију, да спречи оваква насиља и омогући дугорочну перспективу", наводи Ђурић.

Према његовим речима, да нема Српске листе на КиМ, данас би имали већ усвојен закон о верским заједницама, којим би и Дечани и Грачаница и други манастири били проглашени баштином Косова, односно отети СПЦ.

"Али, то није прошло у Скупштини јер постоји Српска листа", примећује Ђурић и додаје да се на том примеру види колико је важно да је Србија јака. "Колико год Србија буде јачала у економском, политичком, безбедносном погледу то ће бити снажнија наша позиција на КиМ", истиче директор владине Канцеларије.

Упитан да ли ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и када би се то могло очекивати, Ђурић каже да је председник Вичић, заједно са тимом у Београду, утрошио енергију да сачува мир и сигурност или, како каже, да купе време за остатак Србије да се развија.

"Данас када имамо три године суфицит у буџету, када смо земља која ојачава Војску, кредибилитет наших речи када кажемо да нећемо дозволити Бљесак и Олују са пажњом сви слушају у региону и наравно да Срби на КиМ знају да од снажне Србије зависи и њихова будућност", закључио је Ђурић.