Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

31.мај 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да забрани увоз производа ако на пратећим документима није назначено "Република Косово", "скандал међународних размера", и да је у име Владе Србије захтевао од међународне заједнице да неодложно санкционише Приштину и да са вербалних осуда употреби конкретне механизме које има на располагању.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за телевизију Пинк рекао да је том одлуком Приштина прекршила међународне споразуме на које се обавезала.

"Ми тражимо казнене мере према Приштини јер овакво понашање нарушава слободу трговине, протока роба, људи и капитала, европске и све друге вредности разумног савременог света када је реч о трговини, али и о нормалним односима. Волео бих да видим да ЕУ конкретно примени неке механизме предвиђене споразумима које је Приштина прекршила својим понашањем", рекао је Ђурић.

Говорећи о премијеру привремених косовских институција Аљбину Куртију и његовом образложењу те одлуке, Ђурић је казао да Курти показује да би требало да се врати у први разред основне школе "да научи познавање природе и друштва".

"Он има обавезу да се придржава међународног права и споразума. Он гази оно што је влада привремених институција преузела као обавезу да ће примењивати, а то је ЦЕФТА споразум, споразуми о интегрисаном управљању административним прелазима. Он све то баца под ноге и понаша се разбојнички. А плашим се да у томе није усамљен", рекао је Ђурић.

Ђурућ истиче да је у односу на ранији период другачије то што је Србија у економском, спољнополитичком и војно безбедносном смислу снажнија него пре неколико година.

"Тим председника Вучића је директним лобирањем довео до 18 повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и отуд та нервоза у Приштини", рекао је Ђурић.

Он додаје и да су се промениле међународне околности и да данас Србија гради нова пријатељства, а са друге, постоје два крила у Приштини од којих је једно у свађи са САД, а друго са ЕУ.

Упитан за изјаву Авдулаха Хотија који је рекао да ће нова влада уклонити све препреке за дијалог, Ђурић каже да се на том примеру види колико је значајно што су се Срби ујединили, и што је Српска листа чинилац на који мора да се рачуна.

"Свака влада мора и по уставу да уважи учешће Срба у институцијама, уколико хоће већину. Овакви једнострани потези, уколико таква влада буде формирана, неће наићи на подршку иједног Србина. Имамо хомогени српски блок и то неће моћи да прође", оценио је Ђурић.

Он је рекао да су право и правда на страни Србије и оценио да ће и ова мера за који дан "пасти", а српском стновништву на КиМ поручио да не брине и да ће Србија обезбедити све врстероба и намирница.