Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Треба нам мир, а било је пуно пропуштених шанси
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Треба нам мир, а било је пуно пропуштених шанси

31. јануар 2019. Извор: Танјуг

Нама је потребан мир, а било је много пропуштених шанси за компромис са Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, те истакао да кривица за то није до Србије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је тако одговорио на питање да ли је разговарано о промени стратегије дијалога, пошто до сада није било резултата, јер Приштину интересује само статус, и то без уступака.

"Разговарали смо о пропуштеним шансама и о томе шта је било могуће, због чега мислим да ћемо имати далеко лошије и теже решење у будућности, него што је могло да буде пре две или три године", рекао је председник Србије, на конференцији за штампу са шефом европске дипломатије Жосепом Борелом.

Он је рекао да није могао да разуме нападе из различитих ЕУ земаља и других, када је кренуо да говори о могућем решењу, иако је знао да покушај решавања косовског чвора доноси најтежи могући терет.

"Нема никог у нашој земљи и у Европској унији, изузев високе представнице ЕУ, ко није изговорио најгоре речи, гадости, неистине, о мени, Србији, али, и Албанцима. Као да се то није тицало нас и Албанаца. А тиче се само нас Срба и Албанаца, а само Срби и Албанци не смеју да одлучују ни о чему. Сви други су одлучивали и држали нам придике о Пандориној кутији коју би отворили решењем ван онога што су желели”, објаснио је он.

Вучић подсећа да на његово питање зашто су отворили Пандорину кутију признањем Косова 2008, И бомбардовањем Србије 1999, ни дан данас није добио одговор, као што И данас није добио одговор зашто Срби у Црној Гори немају иста права као Албанци у Северној Македонији.

“Могу да питам пет милиона пута и увек ће бити зид ћутања. Стварног одговора нема и нико не може да га измисли и нађе. Морамо да се научимо на то, да себе научимо на то да нас доживљају као губитнике и да морамо да платимо високу цену за дешавања 1990-тих да би могли да будемо део цивилизованог света. То шта ћемо прихватити је наша ствар. У нашем је интересу да водимо разговор, да постигнемо компромисно решење“, истакао је он.

Рекао је да му не пада на памет да одустане, да не тражи или не учествује, односно да се не бори за разговоре и компромисно решење.

Подсетио је да је Србија имала много мртвих 1990-тих, 1940-тих, у Првом светском рату и почетком прошлог века, и да је време да наша деца одрастају, раде, граде овде, и да чувамо мир.

„То је суштина свега“; подвукао је он.

Вучић: Борел данас није тражио да престанемо с лобирањем

Председник Александар Вучић изјавио је да шеф европске дипломатије Жозеп Борел није данас тражио да Београд престане да лобира за повлачење признања независности Косова, што траже САД и неке друге европске земље.

Вучић је истакао и да је Београд спреман да разговара о томе, уколико Приштина престане да ради на кампањи признања, али и поновио да не прихвата постављање једнакости измеду одлуке Приштине да уведе таксе на робу из Србије и БиХ и лобирања Београда код неких земаља да повуку признање независности Косова.

"Ми имамо ситуацију да је пола држава света признало Косово, а пола није. Спремни смо да разговарамо, ако ви нећете да радите на кампањи признања, иако су вам мале шансе да нађете неку земљу која би вас признала, ево ми нећемо да радимо даље на овоме, али нећемо то што не може да се мери једно с другим... Али, нема танте за кукурику, само танте за танте", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да морамо разумети и зашто Американци и поједине земље Европе имају такве захтеве.

Сматра да је то зато што желе да се не види разлика на Западном Балкану.

"Нама је нешто лакше, јер идемо брже и боље, а они хоће да ми не остваримо предност било где... Кад би могли свих шест да стрпају негде, да се не види разлика међу нама, то би им било најбоље", рекао је Вучић.

Додао је да не бежи од тога да је Србија заједно са свима у региону, али и да сматра да ипак мора да се направи разлика ко је напред у европским интеграцијама, а ко иза, ко је напред по економским и свим другим резултатима, а ко каска.

Он каже да Београд у сваком случају мора да разговара са Приштином.

"Нити ће Албанци да одустану од независности нити ће европске земље које су признале Косово да промене став нити ће натерати земље које нису признале да пре договора Београда и Приштине признају Косово. За нас је то тешка ситуација, морамо да се боримо да побољшавамо позиицју Србије, а без рушења граница нема јачања српске економије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да власт у Србији није уводила таксе ни 2008. године када је Косово прогласило незавиност и упитао ко је ова актуелна власт у Приштини да то уради сада.

Борел: Надам се скорој обнови дијалога

Надам се да ће се ускоро обновити дијалог Београда и Приштине, рекао је данас шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел, после разговора са председником Александром Вучићем у Београду.

"Надам се да ће се то ускоро десити. Када се то деси, ЕУ ће бити спремна да настави са посредовањем у дијалогу", рекао је Борел и најавио већи ангажман ЕУ.

Он је истакао да није на ЕУ да одлучи шта ће бити резултат дијалога, већ да је то на Србији и Косову, али да ЕУ мора да се ангажује снажније у посредовању него последњих месеци.

За њега је, каже, Западни Балкан део Европе, и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе, и најважније, због аспирација грађана, поручио је.

Зато је, истиче, и дошао у посету региону, а кренуо је од Косова, јер, каже, постоји важан посао који треба да се уради, а разговори између Косова и Србије треба да се обнове.

"Предложио сам да ЕУ именује посебног посредника у дијалогу Београда и Приштине, јер веујем да ће он бити веома ангажован, а нисам сигуран да ћу имати довољно времена да се увек ја укључујем у тај процес", рекао је Борел и поручио да је неопходна "свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине".

Он је изразио уверење да будућа перспектива Србије и Косова у односу на ЕУ зависи, пре свега, од договора Београда и Приштине.

"Ово је моја прва посета Западном Балкану и ја сам хтео то да урадим, јер је за мене Западни Балкан део Европе и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе, и најважније, због аспирација грађана", рекао је Борел.

Борел: САД су моћне,али не могу саме да уведу Косово у УН

САД су моћне, али не могу саме да понуде Косову столицу у УН, рекао је данас шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

"Постоје и друге земље, не само земље ЕУ, већ и Кина, Русија, Индија. И оне се питају и мислим да сви разумеју да Косово мора да буде признато од целокупне међународне заједнице", рекао је Борел.

Он је тако одговорио на питање Танјуга како ће вратити Београд и Приштину за сто и шта ЕУ може да понуди Приштини, јер се чини да је фокус Приштине на САД, јер им је главни циљ столица у УН.

"Вашингтон је много моћан, али не може да понуди Косову столицу у УН", рекао је Борел и указао да се питају и друге земље, укључујући Русију и Кину, као чланице Савета безбедности УН.

Он је рекао да нема разлика између приступа САД и Европске уније дијалогу Београда и Приштине.