Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Разговор Вучића и Гренела неће бити лак
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Разговор Вучића и Гренела неће бити лак

22. јануар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да ће председник Србије Александра Вучића и специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, у петак у Београду имати озбиљан и ни мало лак разговор.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Много је препрека за наставак дијалог. Највећи део је у Приштини. За нас је важно да саговорници као Гренел и остали, а очекује се скори долазак и високог представника ЕУ Жозепа Борела, да тим саговорницима изложимо чињенице и укажемо шта је последњих месеци Приштина све урадила да би подрила процес дијалога и помирење два народа", рекао је Ђурић за РТВ поводом Гренеловог доласка у Приштину и Београд.

Директор Канцеларије за КиМ додао је да не види да у Приштини, "где јавност живи у утопијии", било ко ради да развеје мегаломанска очекивања да би Србија требало да прихвати независност КиМ.

"Свако је добродошао ко жели да помогне очувању мира и нормализацији односа, и да се унапреде односи са САД, који су значајни за Србију без обзира на различите ставове о КиМ", рекао је Ђурић.

Поводом Писма о намерама о увођењу авио линији између Београда и Приштине, Ђурић је рекао да то није политички документ и да тиме није одблокиран дијалог.

Он је навео да се дијалог између Приштине и Беогрда одвија искључиво уз посредовање ЕУ и да потписивање Писма о намерама у Берлину о летовима Београд-Приштина у амбасади САД није политички документ.

"Отварање линије Београд - Приштина је комерцијални, економски аранжман чији је циљ да покаже спремност да се отклоне вештачке баријере. То је добитак за Србију, али и политички сигнал да имамо авио-линију која повезује два наша града", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, значајно је да се након 21 годину обнови авио саобраћај измеду Београда и Приштине.

"Све што нас води ка одблокирању дијалога, али овим дијалог није одблокиран, јесте у интересу српског народа на Косову", рекао је Ђурић.

Подсетио је да су таксе Приштине на снази већ 14 месеци и да и даље постоје политичари у Приштини који се такмиче ко ће да заузме тврђи став према Србији.

"У приштинским медијима Писмо о намерама из Берлина називају повратком суверенитета Србије. Али ово не значи укидање такси. Формални даљи кораци у реализацији Писма о намерама о авио-линији ће зависити од садржаја и других докумената и протокола и да ли ти документи задовољавају категорије дефинисане Уставом Србије. Не желимо да нам подвале кукавичје јаје", навео је Ђурић.

Напомиње да сама логика ствари налаже да би авио линија заживела, да би њом неко путова, неопходно је да таксе буду укинуте, а и да је пре тога потребно да се завршсе неки формални кораци са Кфором.

Ђурић је говорио и о бризи коју српски народ на КиМ може очекивати у овој години од српских институција.

"Наставићемо да се бавимо разним дипломатским активностима, комерцијалним, политичким, помагаћемо и градити...и они који нису добили оно што је неопходно, добиће", рекао је Ђурић.