Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Косово ни данас, ни идуће године не може у Унеско
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Косово ни данас, ни идуће године не може у Унеско

13. новембар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија успела да направи добру основу за сигурну позицију Србије у Унеско и да Косово ни данас, ни идуће године неће моћи постати чланица те међународне организације.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Остварили смо добре контакте и тешко је да ће Косово постати члан Унеска ни данас, ни идуће године", подвукао је Вучић у изјави за РТС.

Пренео је да је на конференцији Унеска указао на то колика је угроженост наших манастира на Косову и Метохији, пре свега оних јужно од Ибра, као и на то да се руше српска гробља и да та опасност још увек постоји.

Захвалио се Унеску на подршци коју су до сада пружали.

Када је реч о мултилатерализму рекао је да је то популарна реч о којој се често говори.

То је тема у Паризу и свуда у свету и ми чини ми се добро пливамо у тим водама, истакао је председник

"Има оних који су за, попут Емануела Макрона који је цео свој интервју Економисту посветио мултилатерализму, снажењу Европе, као глобалном политицком играцу при цему се разликују изјаве - Макрон сматра да Европа мора да има своју армију да би била глобацни политицки играц", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, други део Европе се ослања на НАТО.

"Биће ту још много тога да се каже. За нас као малу земљу, по територији и броју становништва, је важно да мултилатерализам расте, јер се све више малих земаља осећа све независније, доноси одлуке у складу са својим интересима, јер не постоји више један шериф у свету. Чини ми се да добро пливамо у тим водама", констатовао је он.

Вучић: Чујем безброј техничких детаља, али не и суштину

Француска и Европа хоће доминанту улогу у решавању питања Косова и Метохије, а видели смо да то на известан начин жели и САД, али оно што још нисам видео то је суштина, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Када све питам, чујем безброј техничких детаља од свих, али о суштини мало”, приметио је Вучић у изјави за РТС.

Упитан да ли је на изненадном састанку са француским председником Емануелом Макроном, јуче, чуо нешто квалитативно ново, рекао је да се не могу о таквим стварима чути много шта новог.

"Све што радите, мучите се и борите се да тактички за милиметар померате. Као у америчком фудбалу, јарду по јарду да померате унапред. Не можете са једног на други крај терена, осим изузетним потезом, много упорности и тактике је потребно да бисмо се мало померили, посебно по тешким питањима као што је КиМ”, рекао је Вучић.

Пренео је да је и на састанку, пред Макроном, рекао Тачију да Приштина није испунила ни њене обавезе од раније, што је Тачи, каже, негирао.

“Ја сам му рекао – ‘Тачи, не говориш истину, нисте испунили своје обавезе. И Макрону сам рекао – ‘ видиш да му то говорим у лице и да ми није проблем да му то кажем’… И сад вам кажем да ће тешко испунити било шта у будућности”, рекао је Вучић.

На Макронове речи да ће се то видети, одговорио је, каже:

“Људи, у реду је, само да ми будемо неко ко ће да испуњава уговорене ствари, а да они не испуњавају, то није могуће”.

Вучић је захвалио Макрону на његовом ангажману и труду, те истакао да је први разговор који су имали, после вечере за лидере, у понедељак, био веома дуг и значајан, говорио је о нашим билатералним односима и поштовању према Србији.

“За то, капа доле”, рекао је Вучић.