Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: ЦИК још мало светски шампион у дужини бројања гласова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: ЦИК још мало светски шампион у дужини бројања гласова

21. октобар 2019. Извор: Танјуг

Очигледно је да је покрајинска изборна комисија на Косову и Метохији на путу да постане светски шампион у дужини бројања гласова, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, изражавајући бојазан да се ту не ради само о бројању гласова, већ о вагању различитих политичких структура који чине ту комисију о томе како и на који начин да утичу на политичку сцену у јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је новинарима у Београду казао да је за Србију најважније што је српски народ на КиМ стао јединствено уз Српску листу, определио се за своју државу Србију и да смо заједно успели да постигнемо блок српске слоге на КиМ.

"Отуда је и толика нервоза Приштине, Аљбина Куртија - виде да им не иде као што им је ишло раније, виде да се Србија подиже са колена, да српска економија трећу годину постиже суфицит, да Србија развија своје путеве, школе, болнице, да Србија обнавља и опоравља своје одбрамбене капацитете, али и да придобија савезнике и пријатеље у међународној заједници и тамо где су Албанци мислили да је то њихов екслузивни забран и да немамо тамо шта да тражимо", казао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије је казао да Србија још увек чека одговор приштинских "превараната из редова политичара и неких других редова" на питање како је могуће да се наводима о отрованим гласачким листићима тако неодговорно понашају према будућности и сопственог народа, међуетничким односима на КиМ, миру у јужној покрајини.

"Какви су то монструми који лажно оптужују цео српски народ на КиМ за тровање, а онда када се испостави да чак и њихови лекари и њихове лабораторије утврде да никаквог тровања није било не да не кажу извините, него не кажу ни ко стоји иза тако монструозних оптужби које су имале за циљ да етикетирају све Србе на КиМ као троваче", истакао је Ђурић.

Сматра да то представља "национално тровање", које је, додаје, најобичнија шовинистичка фарса коју би неки сада схватајући колико је глупа и опасна да гурну под тепих.

Поставио је питање и привременим приштинским властима на КиМ, али и представницима ЕУ ко је одговоран за то национално тровање, ширење мржње, лажи, клевета према Србима, за монструозну хајку на српски народ на КиМ.

"Још увек нисам чуо задовољавајући одговор на то јесмо ли тровали Албанце антраксом, новичоком или неком другом свемирском технологијом или је можда алергија албанских политичара алергија на српско јединство, на чињеницу да је 96 одсто Срба на КиМ подржало окупљање око државне идеје Србије оличене у Српској листи и да никаквим притисцима нису успели да разбију српску слогу на КиМ", казао је Ђурић.

Додао је да сматра да је у питању "тежак случај алергијске реакције" на српско јединство и "тежак случај шовинистичке фарсе" уперен против српског постојања на КиМ.

"Сада је на међународној заједници да одговори на ово неодговорно понашање, да не ћути и не гура под тепих глупости које су правили поједини политичари у Приштини зато да би Србе поделили, истиснули из политичког живота и српски народ на КиМ учинили још једном грађанима другог реда и људима који треба да се суоче са линчом какав смо видели у претходном периоду", истакао је Ђурић.

Казао је и да нервоза у Приштини потиче од тога што су председник Александар Вучић и Влада Србије у претходном периоду успели да направе прави преокрет када је реч о кретању тока историје у погледу КиМ, омогућавајући повлачење признања Косова од стране 15 држава, враћајући Косово и Метохију као тему на сто међународне заједнице и враћајући компромисно решење које треба да задовољи и интересе српске и албанске стране у оптицај као нешто што треба да буде циљ који треба да се постигне.

Подсетио је да до пре само неколико година читава западна међународна заједница није желела да разговара о КиМ и само се разговарало о томе како да се Србија примора на нешто.

"Ситуација данас није много лакша, али данас имамо отворене канале дијалога и Србија је доживљена и прихваћена као страна која на одговоран и озбиљан начин сагледава не само будућност КиМ, већ и целог региона", закључио је Ђурић.

Ђурић: Курти свакога дана доказује да је политичар екстрема

Аљбин Курти из дана у дан доказује да је политичар екстрема, политичар прошлости, који је незаинтересован за будућност албанског народа, али незаинтересован и за мир и стабилност у региону, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Коментаришући Куртијеву изјаву да је Заједница српских општина далека прошлост, Ђурић је новинарима у Београду казао да свакога дана Курти прибегава историјском ревизионизму, шовинистички једнонационално обојеном начину приказивања и недавних догађаја, али и догађаја из даље прошлости.

"Данас смо видели да за њега непрекинуто трају и Први и Други светски рат и да он то гледа као једну неприкинуту нит за коју су ваљда опет Срби криви за све, заборављајући на то ко је за време Другог светског рата најпре устројио, а затим и чинио Ш дивизују Скендербег која је била једна од најмонструознијих нацистичких дивизија, а бавила се етничким чишћењем", казао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије је позвао све албанске политичаре да не покушавају да одсуство политике везане за економију, за напредак и развој сопствених сународника замене политиком мржње.

Он их је позвао да не мењају политику рационалних програма за будућност политиком мржње и враћања у прошлост.

"Позивам их да размисле како да се окренемо сарадњи", казао је Ђурић.

Додао је да би требало да следе пример оних политичара који су попут председника Александра Вучића у претходним данима размишљали о томе како да укинемо баријере у региону, да проток људи, робе и капитала учинимо ефикаснијим, са циљем да нам млади људи свих националности не би једном заувек побегли из региона.

"Бојим се када виде или чују Аљбина Куртија, без обзира што им у првом моменту можда звучи симпатично, велика већина Албанаца видеће да у томе нема будућности и размишљаће како ће да стану у редове за запослење веома далеко од граница и територије јужне аутономне покрајине Србије", казао је Ђурић.

Ђурић је позвао Аљбина Куртија да се уместо сукобима, шовинизму и прошлости, окрене будућности, нормалним односима са српским народом, а оне који су у њему видели умереног лидера, који је окренут дијалогу, позвао је да прогледају, послушају и пажљиво анализирају шта говори ових дана, као и шта је радио у претходним годинама.

"Потребно је да заједнички размислимо о томе како да одговоримо на претњу даље радикализације сепаратизма у Приштини који има потенцијал да у наш регион унесе велику нестабилност и велике проблеме", закључио је Ђурић.