Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

20. октобар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан човек, разумели су се добро, рекао је Вучић за тв Прва упитан да прокоментарише разговор са Ричардом Гренелом и зашто је сам писао белешку после разговора.

"Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао, рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Он је истакао да је позиција Србије веома тешка и да се дуги низ година боримо да економски напредујемо и не угрозимо позицију Србије.

"Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено", рекао је Вучић.

Он је истакао да је у нашој јавности увек лаксе бити против, а не понудити ниста.

"Слушао сам глупости и нападе свих могућих о разграницењу, а немају појма ста говоре", приметио је Вучић.

"Људима је најлакше да кажу 'ми смо против поделе или разграничења', а ко нам је нудио? Нико никада нам није нудио разграничење, јер је за њих Косово целовито, независно и тачка", рекао је српски председник.

Тошто ми Срби себе доживљавамо као светску силу, то, каже, показује колико смо несвесни своје ситуације и не разумемо да нисмо сами на свету и ста се догодило 99, 2010, 2011...2012...".

"Ми смо подигли углед земље у свету и успели да вратимо питање КИМ, али немојте да будете оптимисти да су наси изгледи превелики", поручио је Вучић.

Он је навео да морамо да чувамо нас народ, бедбност, да бринемо о њима, фиансирамо здрвство школство, пензије, помаземо кад уведу санкције, ембарго на робу..., да се сналазимо и снабдемо их за 48 сати. Јер то је наса брига.

"А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица 'старо српско место', њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао 'Косово је најскупља српска реч, али нико неће да живи тамо'", подсетио је Вучић и навео да не жели да се јуначи, јер је то неодговорно.

Курти је отворена претња,али нико неће угрозити Србе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да изјаву Аљбина Куртија, да ће решити највећи проблем Приштине - присуство Србије на северу, разуме као отворену претњу, али је поручио да нико, па ни Курти, неће моћи да угрози Србе.

„Не желим да одговарам увредљивим речником. Могу само рећи да неће угрозити Србе“, казао је Вучић гостујући на телевизији Прва.

Каже да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они, каже, данас раде оно што смо ми радили у време пред крај социјалистичког периода, дд 1987. до 1995, када смо имали "лојалне Албанце", а нисмо разумели да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

„Данас они проналазе Раду Трајковић и Рашића, оне који имају два одсто подршке Срба. За разлику од нас раније, када је постојао јендопартијски систем, они данас егзактно могу да виде ко колику подршку има. Сада сте измерили да немају један одсто, али хоћете да радите са њима, а нећете са онима који заиста представљају српски народ. Нисам срећан због тога, али радостан што правите грешке као ми“, истакао је он.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

Казао је да сви знају да нема ништа иза тога и да је то потрвдио и албански доктор.

„То је била инфекција, једна због гласова које је добила Српска листа, што је толико инфективно деловало да су то морали да ураде, а друга што су правили рачунице да ли би и како да убаце Пацолијеву странку. Зато су направили скандал“, објаснио је он.

Према његовим речима нема ни отрова, ни никакве инфективне реакције, да је све будалаштина која показује ниво нервозе и на шта су све спремни.

„То показује да су веома опасни и зато сам и рекао да нечег као 2004. када су из ДОС-овог режима дозволили погром над Србима, као ни Олује, никада више неће бити. Много смо огњишта у прошлости изгубили и то више нећемо дозволити”, казао је он.

Рекао је да је упутио поруку ЕУ, шаљиву, да ли смо отровали Албанце Антраксом или Новачоком.

"За Мају Коцијанчић имао сам увек једно друго питање, а тиче се права Срба у Словенији. Ја сам направио шалу, јер цео свет је видео причу о тровању, проалбански медији писали су о тровању из Србије, сада ћуте као заливени“, објаснио је он.

Указао је да људи у Србији нису спремни да чују истину, јер имају нежне уши, и највише воле да слушају бајке, како је ММФ завео колонијално ропство, како ћемо да будемо неуништиви, све да протерамо преко Проклетија.

„Ја нећу да лажем људе“, поручио је он поводом својих изјава о реалном стању на Косову и Метохији.