Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Курти не признаје изабране, јер жели брисање Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Курти не признаје изабране, јер жели брисање Срба

08. октобар 2019. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су пројекат "велике Албаније" и брисање Србије и Срба са мапе окосница програма Аљбина Куртија и да зато и говори да не жели да разговара са онима за које су Срби гласали.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Курти могуће неће постати премијер самопроглашеног Косова, али би лако могао да понесе титулу косовског барона Минхаузена. Курти лаже цео свет да је тобоже демократа, а не зна да израчуна да је 10 увек више од 0", рекао је Ђурић за Танјуг.

Он је рекао да му уместо честитке, коју он сам због очигледне нетрпељивости није упутио онима које су Срби изабрали, поручује да Косово није прћија ни мираз његов или његових "енверистичких следбеника".

"Не жели да разговара са демократски изабраним представницима Срба - хвала му! Уштедео нам је време и енергију да свету објаснимо ко је и шта је - великоалбански, шовинистички екстремиста који гази основна демократска начела, сања уништење Срба и Србије и читав живот троши на мржњу и снове о великој Албанији и независном Косову који се никада неће остварити", истакао је Ђурић.

Он указује да Курти жели да разговара са онима који су освојили 0,08 одсто гласова, а не жели ни да чује оне који су освојили 98 процената.

"Нема Куртијеве велике Албаније и неће је бити. Неће бити ни независног Косова. Лагање сопственог народа да то може да постигне претећи Србији и угњетавајући Србе неће ни њему ни целом Косову и Метохији донети ништа добро", истакао је Ђурић.

Он додаје да се Курти хвали да неће да разговара са демократски изабраним представницима читавог једног народа, другог по бројности у покрајини у којој живи, а првој по бројности у држави чији је грађанин.

"Српски држављанин Курти обмањује албански народ јефтином шовинистичком реториком упереном против Срба. Његови шовинистички снови о великој Албанији његова су права природа.

Нека нико у Србији не гаји опасне илузије о Аљбину Куртију као тобожњем новом лидеру који смењује ратну генерацију албанских политичара", поручио је Ђурић.

Према његовим речима, Курти је сепаратиста над сепаратистима, који читав свој живот ратује и бори се за стварање велике Албаније и последње две и по деценије се искључиво бори против Србије и српских интереса.

"Реч је о човеку који мрзи председника Србије Александра Вучића, а воли Енвера Хоџу, и особи која вређа женске чланове породице Вучић.

Реч је и о крајње екстремном и радикалном, милитантном шовинситичком политичару а не о новом лицу Косова, како желе да га представе поједини домаћи и међународни кругови. Њима очито не смета што Курти у првој изјави најављује нове притиске и гажења Срба", наводи Ђурић, додајући да је све у реду док год хоће да узме "Ђиласову Раду", макар за њу не гласало ни 0,08 одсто бирача.

"Верни следбеник Енвера Хоџе не би да разговара са онима које је народ изабрао него са онима које су Срби са презиром одбацили. То је ругање у лице демократији и претња будућности свих грађана КиМ, и то је политика која у Србији, посебно у њеним јужним крајевима, неће проћи", закључио је Ђурић.