Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина и даље поставља препреке, али успевамо некако
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштина и даље поставља препреке, али успевамо некако

08. јул 2019. Извор: Танјуг

Ситуација са снабдевањем Срба на северу Косова и Метохије основним животним намирницама је и даље веома тешка, јер Приштина и даље настоји да на све начине спречи доставу робе из централне Србије, изјавио је данас Танјугу директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Највише бих волео да могу да кажем да је снабдевање наших грађана на северу КиМ нормализовано, али бојим се да због тврдоглавог истрајавања Приштине на таксама за робу из централне Србије ,ситуација у догледно време неће нормална. Дакле, Приштина и даље настоји да нам отежа, али успевамо некако", рекао је Ђурић.

Како је истакао, приштински полицијски и царински органи и даље веома темељно контролишу све путеве који воде од централне Србије према северу КиМ, и Србија уз велике тешкоће последњих дана успева да грађанима, те здравственим и високошколским установама, обезбеди одређену количину основних намирница.

Ђурић је на грађане на северу КиМ апеловао да не праве залихе, јер Србија ће, упркос тешкоћама и препрекама које поставља Приштина, наставити да налази начине да нашем становништву доставља прехрамбене производе и лекове и гарантује колико-толико стабилно снабдевање.

Привредници са севера КиМ, који добављају робу широке потрошње из централне Србије, прошле седмице су, у договору са власницима продавница, организовали дводневни протест упозорења, реагујући тако на све теже снабдавање тог дела наше јужне покрајине и заплене робе и возила од стране косовске полиције.

У међувремену, прехрамбени производи из централне Србије поново су се појавили на рафовима продавница на северу КиМ, а председник Александар Вучић јуче је изразио очекивање да ће Србија наредних дана успети да ситуацију са снабдевањем додатно побољша.

Портпарол косовске царине Адриатик Ставиљеци изјавио је за Клан Косова да није забележен већи прилив робе из Србије на Косово.