Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Седам месеци спречавања нормалног живота на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Седам месеци спречавања нормалног живота на КиМ

30. јун 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да разуме због чега су привредници са севера Косова и Метохије најавили штрајк, истичући да је људима прекипело.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Седам месеци гуше их таксама, седам месеци спречавају сваки нормалан живот и нормалну трговину на северу Косова и Метохије и онда се чуде што се народ буни. Имате Харадинаја и многе друге који покушавају да оптуже Србе.

Ваљда су Срби криви за то што њихови полицајци или њихови људи пуцају на камионе који достављају робу", рекао је Ђурић за РТС.

Не разуме, како каже, због чега поједини политичари и медији са домаће сцене нападају државу и оптужују народ.

"Ту човек не зна да ли да се смеје или да плаче од муке када види Ђиласове, Јеремићеве или друге лале како оптужују сопствену државу.

Ваљда су Срби сами пуцали на сопствене камионе за снабдевање или не знам ни ја шта и ваљда је држава крива за све", рекао је Ђурић.

Истиче да су посебне потешкоће у снабдевању на КиМ настале у последњих неколико недеља.

"Људи су се некако сналазили, добијали и достављали робу алтернативним правцима, али је онда пре неколико недеља дошла још чвршћа рука, још једно такозвано доказивање лажне државе Косово тако што ће да нападају камионе који достављају брашно, млеко и све остало.

У Приштини сви у један глас окривљују и нападају за те несташице Србе и Србију... њима је битно да су Срби криви", каже Ђурић.

Коментаришући инцидент у ком су чланови приштинске делегације гађали српске делегате на састанку о ЦЕФТА споразуму у Приштини, Ђурић истиче да је то нови проналазак приштинске дипломатије, што назива дипломатијом летећих флаша.

"Само замислите да се то догодило било где другде у свету. С обзиром на то да међународна заједница ћути и на таксе, ћути и на то када се пуца на камионе са храном, сада ћуте и када се на међународним конферецијама гађа флашама српски представник.

Нека се нико не чуди када сутра то лудило, у политичком смислу, ескалира још даље и ко зна где то тако може да заврши ако се на овакве ствари не реагује.

Наравно, српски представници су се тамо понашали достојанствено", рекао је Ђурић.

Он оцењује да је Приштина целој међународној заједници и Европи лупила шамар када су њени представници гађали српску делегацију флашом.