A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković sa Bocan-Harčenkom: Beograd opredeljen za nastavak dijaloga, a Priština obesmišljava razgovore
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković sa Bocan-Harčenkom: Beograd opredeljen za nastavak dijaloga, a Priština obesmišljava razgovore

29. novembar 2021.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji, Nj.E. Aleksandrom Bocan – Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

 Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, preti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

Zbog opstrukcije Prištine, nije bilo uslova za direktne razgovore dve delagacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je direktor Petar Petković, ukazavši na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike, što je u isto vreme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini.

Direktor Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što pre zaustavi serija opstrikcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vreme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je istakao da će bratske veze naša dva naroda, kao i odnos suštinskog razumevanja i poverenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa naših država.