A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Petković: Policija ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini brutalna demonstracija sile
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Petković: Policija ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini brutalna demonstracija sile

10. jun 2021.

Današnji upad Kosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini i to nakon liturgije koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine.

Petar Petković

Foto: Tanjug

Nakon što se u Hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži Slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta.

Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se danas u ovoj svetinji sabrali.

Da li ovako Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji - tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju „Evropa Nostra“?

Ma šta javno pričali i u pismima se kleli, jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je i usledila današnja nervozna reakcija na oživeli hram.